Домакинът Русия откри двадесет и първото световно първенство по футбол

...
Домакинът Русия откри двадесет и първото световно първенство по футбол
Коментари Харесай

Русия откри световното с разгром над Саудитска Арабия

Домакинът Русия откри двадесет и първото международно състезание по футбол с разгромна победа с 5:0 против Саудитска Арабия. " Сборная " постави завършек на серията си от седем следващи мача без триумф и записа първа победа на международни финали от 2002 година

Тимът, воден от Станислав Черчестов, реализира втората най-убедителна победа в откриващ мач в историята на мондиалите. Рекордът се държи от Италия, която разрушава Съединени американски щати със 7:1 на 27 май 1934 година

Русия получи тежък удар в средата на първото полувреме, откакто Алан Дзагоев получи травма и беше сменен наложително. Появилият се на неговото място Денис Черишев обаче се трансформира в героя на мач.

Лявото крило на " Виляреал " означи две фантастични попадения, Александър Головин беше движещата мощ в съветския състав и се отличи с две асистенции и последния гол в мача, а Юри Газинский и друга запаса - Артьом Дзюба, допълниха мечтания старт на домакините.

Саудитска Арабия стартира окуражено, само че рухна след първия гол. Азиатският отбор разочарова с представянето си и не насочи нито един прецизен удар за целия мач, макар че владееше топката в 60% от времето. В същото време " зелените соколи " позволиха груби неточности в отбрана, а Абдулах ал Муаюф добави кошмарната вечер на своя тим с изявите си на вратата.

В другия мач от първия кръг в група А се срещат Египет и Уругвай. Мачът е в петък от 15.00 часа. Във втория кръг от групата Русия среща Египет на 19 юни, а Саудитска Арабия ще играе с Уругвай на 20 юни.

 Русия откри международното с погром над Саудитска Арабия
© Reuters

Двата тима опровергаха упованията за внимателна игра и започнаха в доста високо движение. В началните минути съветските футболисти имаха компликации с разиграването на топката и постоянно допускаха неточности. Саудитците комбинираха по-добре и няколко пъти проведоха забавни офанзиви по фланга, само че без да стигнат до удар.

5-0 - #RUS have recorded the second biggest victory by a host nation in their opening match in #WorldCup history, after Italy vs USA in 1934 (7-1). Intent. #Russia2018
— OptaJoe (@OptaJoe) 14 юни 2018 година

Първият прецизен удар в шампионата се трансформира и в първия гол. Александър Головин достави меко центриране от десния фланг, което трансферира всички играчи в зелено. Тайсир ал Ясим се подхлъзна и разреши на Юри Газинский несмущаван да прати топката в мрежата с глава.

След гола играта на Саудитска Арабия се срина. Азиатският отбор потегли в офанзива в търсене на изравнително попадение, само че оставяше големи пространства в своята половина. Почти всяка контраофанзива на руснаците криеше огромна заплаха.

Домакините не се възползваха от няколко преференциални обстановки, само че въпреки всичко стигнаха до втори гол в 43-ата минута. Негов създател стана лявото крило на " Виляреал " Денис Черишев, който влезе като запаса 19 минути по-рано, с цел да размени получилия травма Дзагоев. Юношата на " Реал " (Мадрид) прати двама бранители на земята с превъзходен финт, след което със мощен удар с левия крайник насочи топката неспасяемо около Ал Муаюф.

Picture of the century. #WorldCuppic.twitter.com/IwkpYrC9uV
— Emanuel Roşu (@Emishor) 14 юни 2018 година

Играчите на Саудитска Арабия излязоха обезверени през второто полувреме и темпото на мача доста спадна.

В 71-ата минута появилият се няколко секунди по-рано Дзюба се възползва от още едно чудесно центриране на Головин, надскочи директния си надзирател и означи с глава.

В 90-ата минута се стигна до най-красивия миг в мача. Дзюба смъкна топката към Черишев, който с извънредно хубав удар с десния крайник с външен фалц не остави шансове на саудитския вратар.

В четвъртата минута на добавеното време домакините стигнаха до директен свободен удар на границата на наказателното поле. Головин се зае с осъществяването и прати топката в близкия ъгъл след следващата слаба интервенция на Ал Муаюф.

Фотогалерия: Откриването на международното състезание по футбол в Русия >

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (189)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР