Долната камара на австрийския парламент одобри предложението за задължителна ваксинация ...

Долната камара на австрийския парламент одобри предложението за задължителна ваксинация

Австрия все по-близо до задължителна Covid ваксинация

Долната камара на австрийския парламент утвърди предлагането за наложителна имунизация против Covid-19 за пълнолетните жители от първи февруари. Изключение има за бременните дами и хората, които не трябва да се имунизират по медицински аргументи, съобщи БНР.

Десетки хиляди хора участваха в протестни прояви против наложителната имунизация всеки уикенд, откакто желанието беше оповестено през ноември предходната година, само че всички партии, като се изключи извънредно десните, поддържат мярката. Тя получи утвърждението на 137 депутати, а 33-ма бяха срещу. Законопроектът би трябвало в този момент да мине в горната камара и да бъде подписа от президентът Александър ван дер Белен, което осведомителните организации дефинират като условност.

След начална фаза, отказалите да се имунизират могат да бъдат санкционирани с до 3600 евро след 15 март. 72% от австрийците са със приключен имунизационен цикъл против ковид.

Австрия е първата страна в Европа, която постанова такава мярка, макар всеобщото неодобрение, а задачата й е да се избегне локдаун. Италия и Гърция вкараха сходна норма, само че за хората, надлежно над 50 и над 60-годишна възраст. Налагането на наложителна имунизация за цялото население против Covid е необичайност в международен мащаб. Подобни схеми са въвели Еквадор, Таджикистан, Туркменистан и Индонезия.

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg