Документираните случаи показват, че гръцките власти извършват така наречените отблъсквания

Документираните случаи показват, че гръцките власти извършват така наречените отблъсквания ...

Амнести интернешънъл обвинява Гърция за отблъскване на бежанци

Документираните случаи показват, че гръцките власти извършват така наречените отблъсквания - директни депортации без разглеждане на - по суша и в морето

Гръцките гранични служители принудително и незаконно задържат тези, които търсят закрила, за да ги принудят да се върнат в , се казва в доклад на правозащитната организация.

"Нивото на организация на тези депортации показва докъде стига Гърция, за да върне незаконно хората и да се прикрие", разкритикува експертът по убежището от германската секция на организацията Франциска Вилмар.

За доклада „Гърция: насилие, лъжи и отблъсквания“ АИ разследва операции на граничната полиция от юни до декември 2020 г. в регион Еврос и на едноименната река, която образува гръцко-турската граница.

През февруари и март 2020 г. Гърция принудително отблъсна търсещите убежище в отговор на едностранното отваряне на сухопътната граница от Турция.

Според AИ новото разследване показва, че нарушенията на правата на човека продължават да се извършват и „са се превърнали в установена практика“.

"Шокиращо е, че няколко гръцки власти работят в тясно сътрудничество за брутално арестуване и задържане на търсещите закрила," каза Вилмар. Насилствените „отблъсквания“ де факто се превърнаха в гръцка гранична политика в региона.

Незаконните преминавания на граници в ЕС са се увеличили с 47% Незаконните преминавания на граници в ЕС са се увеличили с 47%
Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ тази година отчита значително увеличение на броя на нелегалните преминавания...

В документираните случаи до хиляда души са засегнати, някои няколко пъти и понякога при използването на неофициални центрове за задържане. Мигрантите били принуждавани да се връщат на групи от осем до 170 души, без да могат да кандидатстват за убежище.

По-голямата част от хората, с които са говорили от АИ, казват, че са преживяли или са виждали насилие от гръцки служители и мъже в цивилни дрехи. Това включва удари с палки, ритници и удари, които понякога водят до сериозни наранявания.

АИ поиска от агенцията за защита на границите на ЕС да спре дейността си в Гърция . Тяе длъжна да предотврати нарушаването на правата на човека. "Ако Фронтекс не успее да направи това, нейните операции в Гърция ще трябва да бъдат прекратени," каза Вилмар.

Всички документирани атаки са се случили в райони, където Фронтекс има голям брой служители.

"Агенцията следователно не може да твърди, че не е наясно със злоупотребите, които ние и много други организации сме документирали."

Източник: actualno.com