Документацията от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално училище

...
Документацията от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално училище
Коментари Харесай

Община Варна даде случая с Начално училище „Васил Левски“ на прокуратурата

Документацията от осъществено градивно проучване на постройката на Начално учебно заведение „ Васил Левски “ в регион „ Аспарухово “ е предадена от Община Варна на Районната прокуратура на 14.06.2018 година Обследването е осъществено от проектантско бюро „ Статком “ ЕООД. От него излиза наяве, че констативният акт 15 на постройката „ не дава отговор на истината за осъществяването на градежа - осъществени са обилни промени в структурата, които не са отразени в констативния акт и това е допустима причина показаният акт 15 да бъде считан като документ с погрешно наличие “.

Сградата на НУ „ Васил Левски “ бе издигната на правилото на публично-частно партньорство (ПЧП), след подписване на контракт сред Община Варна и „ Стоянстрой “ ЕООД. Откриването на строителната площадка на новата постройка на НУ „ Васил Левски “ е било през май 2011 година, а на 09.12.2011 година е издадено позволение за прилагане на учебното заведение и въвеждане в употреба.

В края на 2017 година със заповед на кмета учениците бяха изведени от учебното заведение, заради голям брой подадени сигнали от шефа за съществени проблеми със постройката. Те бяха настанени в 3 здания, с обезпечена целодневна организация на образователния ден – във ВМГ „ Св. Николай Чудотворец ”, в ДГ № 46 „ Горска приказка ” и в ДГ № 45 „ Морски свят ”. Община Варна предприе спомагателни ограничения за обезпечаване на първокласен образователен развой и комфорт за учениците в ДГ № 46 „ Горска приказка ” – инсталирани бяха бойлер, 3 броя климатици, 5 бели дъски, ремонтирана бе така наречен разливочна. Осигурен бе рейс, извозващ децата от бариерата на „ Галатекс “ до входа на детската градина. В във ВМГ „ Св. Николай Чудотворец ” и ДГ № 45 „ Морски свят ” не са осъществявани ремонтни действия.

Успоредно с това бяха осъществени инспекции и огледи на постройката. Изискана бе наличната документи по целия строителен развой, в това число всички елементи на техническия план.

На база на събраната информация бе предоставено правене на градивно проучване, геодезическо замерване за определяне изменение в геометрията на постройката и актуализация на техническия паспорт от 2011 година Част от откритите съществени проблеми в структурата на постройката са: несъответствие/смяна на главния градивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено осъществяване на най-дълга носеща греда; понижена носеща дарба за отвесни натоварвания и несъответстваща на заложената в главния градивен план от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се усилва съвсем двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това способства за доста претоварване на отслабената стълбищна плоча; открити процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; погрешно осъществяване на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на структурата.

Планът за решение на казуса със постройката на учебното заведение продължава с разработване на план „ Основен ремонт и реорганизация на НЧ „ Васил Левски “. Предстои оценка на сходство на плана от профилирана надзорна компания, издаване на позволение за градеж, избор на реализатор на СМР според Закон за обществените поръчки и въвеждане на обекта в употреба. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР