Документалният филм за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с

...
Документалният филм за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Дано „Навални” поне малко да затвори устите нахални!

Документалният филм за отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални с „ новичок ” завоюва „ Оскар ”. Основна роля в този филм играе българският проверяващ публицист Христо Грозев. При взимане на статуетката основателите на кино лентата особено благодариха на Грозев, благодари му и самият Навални – той от съветския затвор, където излежава присъда по скалъпени от путинския режим обвинявания.

Който към този момент е гледал кино лентата, е видял какво прави в него Христо Грозев – той е моторът на следствието, с помощта на неговата съобразителност и журналистически усет се стига до директните причинители на отравянето – съветските секрети служби. Стига се и до поръчителите – най-високо в Кремъл. Не е инцидентно, че Кремъл разгласи за търсене Христо Грозев, а с цел да подсигурява сигурността си, той напусна Виена, където живееше, и се пресели в Щатите.

Още когато филмът „ Навални ” бе номиниран за „ Оскар ”, у нас се почнаха мнения от рода: ”Кой бе, Грозев ли! Какъв публицист е тоя! Той е американски разузнавач! ”. Това за пръв път го чух от един ДС-генерал, в този момент благополучен пенсионер с тавана на пенсията, само че същата „ опорка ” я повториха и няколко български публицисти, сред които Кеворк Кеворкян, Петър Волгин и Явор Дачков. Единомислието демонстрира, че в „ опорките ” има последователност сред поколенията, както и че се популяризират от един център, обвързван с някогашната Държавна сигурност и сегашните съветски служби.

След като „ Навални “ получи „ Оскара ”, по стратегия „ Хоризонт ” на БНР същият Волгин бе поканил някой си Владислав Апостолов, кино многознайник, да разясняват премиите. Да не мислите, че двамата споделиха нещо положително за Христо Грозев, българина с „ Оскар ”? Нищо. Даже не му загатнаха името. Нарочно го премълчаваха. Не загатнаха името и на Алексей Навални или най-малко малко обяснения за героя на кино лентата – какъв е, що е и къде е в този момент. Приказваха за „ един документален филм ”, на който му дали премия ей по този начин – „ по политически съображения ”, тъй като е антируски. И подхвърляха присмехулно, че лентата е скалъпена, че манипулира и не демонстрира истината.

Съюз на българските журналисти, нашият журналистически съюз, отрази на уеб страницата си премията „ Оскар ” за Грозев, само че не пропусна да добави подигравателен коментар, че „ Цялата работа наподобява много неудобно сценографирана. ” А какво друго да каже Съюз на българските журналисти, нали на председателския пост от години там се е окопала Снежана Тодорова, сътрудник на Държавна сигурност и откровена путинистка, близка падружка на посольката Митрофанова.

За мненията във Facebook няма да загатвам – там троловете, ругаещите Христо Грозев са десетки и стотици.

Путинистите по това ще ги познаеш – у нас те са с усти нахални и всички са срещу „ Навални ”. Защото филмът ги уцелва „ право в десятката ”. Той демонстрира освен методите на съветските служби, а разкрива същността на един тоталитарен режим, който не търпи съпротива, преследва инакомислещите и свободното слово, подготвен е да ликвидира физически съперниците си. От „ Навални ” се схваща каква е днешна Русия – една страна на тирания и принуждение, на милиционерщина и откровена тъпотия.

Гледайте го!

Дано „ Навални ” най-малко малко да затвори устите нахални!

Михаил Мишковед
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР