Документалният филм „Второ освобождение“ на професорите Евелина Келбечева, съпродуцент и

...
Документалният филм „Второ освобождение“ на професорите Евелина Келбечева, съпродуцент и
Коментари Харесай

Второто освобождение на проф. Евелина Келбечева с премиера в Люксембург

Документалният филм „ Второ избавление “ на професорите Евелина Келбечева, съпродуцент и съсценарист и Светослав Овчаров, режисьор, ще бъде показан довечера (сряда, 1 юни) в Люксембург. Премиерата на кинолентата ще бъде в кино „ Париж “ в Бетенбург, от 19.30 часа (вход свободен). След излъчването на кино лентата ще се организира полемика, в която ще взе участие един от създателите му – проф. Келбечева, а нейн модератор ще бъде prof. Machtelt Venken.

" Второто избавление " е документален прочит на малко известната история към Втората международна война и „ освобождението “ на България на 9 септември 1944 година. В него с архивни летописи и документи, огромна част от които се демонстрират за първи път, създателите на лентата са основали един трогателен роман за големите човешки и материални загуби на българската страна, откакто Съюз на съветските социалистически републики й афишира война без официално съображение на 5 септември 1944 година. Червената войска, навлязла на българска територия и останала тук до зимата на 1947-а, окупира България за три години, което коства на страната сред 600 милиона и 1 милиард лв. на месец. Разнообразният архивен материал, показан във кино лентата, разказва по какъв начин се основават митовете за " освободителната “ акция на руските войски в България и „ братската любов “ на „ великия Съветски съюз “, с чието присъединяване и поддръжка е свалено законното българско държавно управление с държавен прелом.

Документалният филм „ Второто избавление “ неслучайно провокира голям интерес измежду българската аудитория. Освен доста известен, той стана мотив за публично разискване и логичен спор за всичко случило се през тези две години на руска окупация и цената, която е платила България за този невиждан исторически факт.

Телевизионната му премиера бе последвана от голям брой позитивни мнения и апели за разпространяването му до по-широка публика. Интересът към него докара и до неофициалното му разпространяване в YouTube и други видеоплатформи с хиляди гледания, въпреки и без единодушието на основателите му.

Признание за историческата и художествена стойност на " Второто избавление " са спечените две награди на фестивала на документалното кино " Златен ритон “ през февруари " за гражданска храброст и героизъм да демитологизира най-новата българска история оттатък познатите идеологически клишета, представяйки малко известни обстоятелства от близкото минало “.

Заради изключителния интерес към „ Второто избавление, филмът ще бъде показан през юни и в Европейския парламент в Брюксел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР