Документалният филм Навални, за който Христо Грозев беше отличен с

...
Документалният филм Навални, за който Христо Грозев беше отличен с
Коментари Харесай

bTV ще излъчи документалния филм Навални, който спечели Оскар

Документалният филм " Навални ", за който Христо Грозев беше отличен с " Оскар ", ще бъде излъчен от bTV в петък, 24 март.

Това е първата българска национална телевизия, която ще покаже кино лентата пред всеобщата публика. " Навални " ще се излъчи в праймтайма на bTV - от 20 ч. в петък вечер.

Досега " Навални " беше наличен за гледане през стрийминг платформата HBO Max.

Филмът споделя за историята на отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални през лятото на 2020 година, посред акцията за районните избори, когато той едвам не изгуби живота си по време на полет с пътнически аероплан в Русия.

Политикът беше избавен с помощта на бързата интервенция на локален екип на " Спешна помощ ", като няколко дни по-късно бе евакуиран с медицински аероплан до Германия по гледище на тогавашния канцлер Ангела Меркел.

Най-интересният сюжет от кино лентата демонстрира по какъв начин Алексей Навални и Христо Грозев от " Bellingcat " потеглят по следите на отровителите и съумяват да разкрият, че съветските секрети служби стоят зад отравянето му с новичок.

Навални даже беседва по телефона с един от участниците в тайната интервенция, като се показва за шеф от контраразузнаването и го държи близо 50 минути на линия. През това време сътрудникът самичък споделя по какъв начин тъкмо е сложена отровата и показва отчаяние, че опозиционерът въпреки всичко е съумял да оживее.

Въпреки всичко Алексей Навални се върна в Русия при започване на 2021 година, където беше задържан още на летището и откаран в затвор. В момента той излежава две присъди от общо 11 години затвор поради фиктивни обвинявания.

" Идеята е българска, огромна част от финансирането беше също мое първоначално. Много се гордея, че това може да се назова български план и всички мои сътрудници ще се съгласят с това ", сподели след приемането на премията " Оскар " за " Навални ".

Той изрази вяра, че оценката ще помогне филмът да бъде гледан от " най-малко още 20 милиона души ", с цел да може те да се срещнат с обстоятелствата към случая.

" А те са, че режимът в Русия има стратегия за елиминиране и ликвидиране на личните си жители, които имат смелостта да тръгнат против властта. Това ще даде и спомагателен подтекст за войната, която се води сега ", сподели още Грозев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР