Документалният филм на журналиста от Канал 3 Снежана Хитова Хапче

...
Документалният филм на журналиста от Канал 3 Снежана Хитова Хапче
Коментари Харесай

Лъснаха скандалните схеми в приватизацията на „Софарма“

Документалният филм на журналиста от Канал 3 Снежана Хитова " Хапче за милиони " дава отговор на въпроса по какъв начин Огнян Донев стана мултимилионер. " Хапче за милиони " споделя историята на " Софарма " и Огнян Донев, който от консултант на вицепремиера в държавното управление на Българска комунистическа партия - Огнян Дойнов, се трансформира в предприемач, претендиращ, че триумфът му е плод на неговия предприемачески усет и търговски гений.

На 27-28-та минута от видеото стават ясни скандалните схеми в приватизацията на Софарма.

Две години след приватизацията на „ Унифарм “ следва и тази на „ Софарма “. Дружеството има отлични финансови ррезултати и солидна позиция на пазара. За 1998 година чистата облага на „ Софарма “ е над 23 млн. лева, а за идната 1999, когато за първи път е приватизирано – над 7 млн. лева По сметките на предприятието са налични към 10 млн. $. Дружеството има да получава 26 млн. $ от клиенти, като няма дълготрайни отговорности.

През 1998 година доктор Христо Димов е назначен за ръководител на Борда на шефовете на „ Софарма “. „ И малко по-късно усетих, че изпълнителният шеф, който беше, някакви истории ми рапортува. Прокарах решение, питах тогава депутати – мисля, че този беше Кольо Николов – агнешка главичка ли, не знам по какъв начин му викаха на него, нека не се обиди, по този начин съм чувал, Мишо Михайлов – доктор беше той, народен представител, и ми споделят: „ Виж какво, има решение, в съгласие е с икономическата комисия, този би трябвало да бъде заменен. Трябва да прокараш през борда промяната му “. Аз прокарах решението, гласоподаваха всичките. На другия ден още Божков (Александър Божков – тогава министър на промишлеността) сподели: „ Изпълнителният шеф и ръководител на борда в кабинета ми в 1 ч. “. Първите му думи бяха: „ Докторе, ти пита ли ме мен, бе, като го сменяш? “. Казвам: „ Аз мислех, че всичко е в съгласие “. „ Нищо сходно. Няма такова нещо. Освобождавам ви и двамата. Това е “. Казвам: „ Това е твое право “. Така че аз стоях три месеца като председсател на борда на „ Софарма “, описа той.

„ Питах един път парламентарната секретарка, с която познавахме, за какво се получи по този начин, за какво ме хващат мен да пробутвам решения. Казва: „ Тука пристигна един, става въпрос за Любомир Павлов, и, споделя, тука се развика: „ Не може по този начин “. Този ръб беше назначен, тъй като аз предложих да се смени борда, който е остарелият, беше назначен по времето на държавното управление на Софиянски. От това – „ Вие желаете да промените този ръб “. „ Ставаше въпрос, вика, за борда и за изпълнителния шеф, който си сменил “.

В средата на 1999 година Агенцията за приватизация подписва контракт за продажба на 67% от капитала против 32 млн. $, платими в брой, с ирландската компания „ Нова технолоджи “. Купувачът, обаче, не съумява да влезе във притежание, защото отхвърля да преведе дължимата сума. Причината е, че със заповед на министъра на индустрията Александър Божков от салдото на сдружението са извадени здания и машини. Това сензитивно понижава действителната цена на „ Софарма “.

За порочните схеми описват доктор Христо Димов, някогашен изпълнителен шеф на " Експомед " и някогашен ръководител на борда на шефовете на " Софарма ", Ангелина Бонева от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, депутатът Емил Димитров в ролята му на инспектор, националните избраници Данаил Кирилов и Веселин Марешки, бизнес-партньори на Донев, представители на държавното обвиняване.

Целия филм вижте тук:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР