Документален филм за големия приятел на България и основател на

...
Документален филм за големия приятел на България и основател на
Коментари Харесай

В Шумен представиха филма Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915

Документален филм за огромния другар на България и създател на модерна Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк бе показан пред аудитория в Шумен. Това стана единствено два дни след софийската премиера на лентата, оповестяват от пресцентъра на Движение за права и свободи.

На събитието в зала „ Проф. Венета Вичева “ в постройката на общината бе и авторката на кино лентата – родената в България турска журналистка Нехиде Дениз. Гостите бяха посрещнати от ръководителя на надзорния съвет на „ Алкомет “ АД Фикрет Индже, с чиято финансова поддръжка е основан филмът „ Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915 “.

„ Това е филм, в който ще покажем активността, следите, които оставя Ататюрк в София, неговото въздействие в политическия, обществения и културния живот в столицата. С режисьора Уфук Каракаш от Истанбул опитахме да разкажем този интервал от живота му, който е единствено 15 месеца, само че е изпълнен с доста значими събития, тъй като е сред две международни войни. Смятам, че този интервал е относително малко прочут, както в България, по този начин и в Турция. Чрез нашия филм вие ще откриете неща, които до момента не сте знаели “, сподели Нехиде Дениз.

И в действителност - 53-минутният филм показва меродавен роман за престоя на майор Мустафа Кемал в София като боен аташе. Чрез думите на изтъкнати български и турски историци се разкриват за необятната общност обстоятелства, някои от които малко известни, за мощното влияние, което оставя в съзнанието на младия посланик срещата му с България.

Говори се за връзката и невъзможната обич с дъщерята на български военачалник Димитрина Ковачева. Филмът показва и клише от броя на вестник „ Утро” от 22 октомври 1931 година, в който Мустафа Кемал споделя: “Винаги съм правил всичко допустимо да оказа помощ на България. Турция и България би трябвало да бъдат другари. Който е срещу България, той е и срещу Турция”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР