Докторският паметник в София. Изследвания и документи е първото официално

...
Докторският паметник в София. Изследвания и документи е първото официално
Коментари Харесай

Книга разказва историята на Докторския паметник в София

" Докторският монумент в София. Изследвания и документи " е първото публично оповестено проучване у нас, което събира неповторими и незнайни свидетелства, свързани с историята на монумента. Книгата, която беше показана в навечерието на 145-годишнината от Освобождението на България, запълва отсъствието на документи в българските архиви по тематиката и основава една цялостна картина на историческата памет за монумента. В нея са поместени и нови проучвания за това по какъв начин е построен той в сърцето на София, показана е и малко познатата биография на създателя на паметника – проектант Антонин Томишка.

В " Докторският монумент в София. Изследвания и документи " може да бъде открит и описът с имената на всички, които са изписани върху монумента – 531 имена на починали лекари, медицински сестри и санитари. Поместени са също по този начин и описите на събираните доброволни пожертвования, както и документи от Руския държавен военноисторически списък за построяването на паметника. Автори на книгата са учените историци Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, доктор Радосвета Кирова, доктор Радослав Симеонов и изкуствоведката проф. Благовеста Иванова. Изданието е резултат от изследванията и логистичната активност на български и съветски историци, изкуствоведи, военни и дипломати.

" Трудно се вадят такива документи от съветските архиви, също така те се опазват там особено и не всеки път се дават, изключително на чужденци ", сподели в " Артефир " проф. Благовеста Иванова.

От Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от запаса със седалище в Москва са съдействали за своевременното и гратис даване на документи от съветски архиви, свързани с проучвателната работа по време на подготовката на изданието.

 " С тази книга дръзвам да кажа, че сме създали първата стъпка в проучването на този толкоз забавен и единствен напълно до неотдавна монумент в света ", добави още проф. Иванова.

Докторският монумент в София е издигнат с помощта на доброволните средства, събрани от оживелите участници във Руско-турската освободителна война и е неповторим с това, че уважава паметта на медиците, починали по време на военните дейности. Тържественият паметник е част от нашата история към този момент 145 години.

Монументът е с една класическа конструкция, той съставлява пресечена пирамида, която води началото си още от античен Египет. Внушителен храм, който се явява като знак за обединяването на народа.

" Паметникът е тъкмо един подобен паметник в памет на починалите медици, които са се сражавали на бойните полета и са помагали на участващите в борбите за тяхното избавление. Какво по-хуманно от това! И какво по-хуманно от това да приказваме в днешното време за хуманността и в името на развиването на положителното бъдеще ", твърди проф. Благовеста Иванова.

Повече чуйте в звуковия файл.
Снимка – Съюз на българските журналисти По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР