Доктор Джефри Хинтън, известен като кръстника на изкуствения интелект (AI),

...
Доктор Джефри Хинтън, известен като кръстника на изкуствения интелект (AI),
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Джефри Хинтън, кръстникът на изкуствения интелект

Доктор Джефри Хинтън, прочут като кръстника на изкуствения разсъдък (AI), се обърна против творението си. Според него технологията елементарно може да бъде употребена от хора, компании или страни с неприятни планове, като това би довело до обстановка, в която естественият интернет консуматор не би могъл да разграничава същинското от подправеното. Рисковете за работни места и основаването на " военни роботи " също го тормози.Д-р Хинтън напусна работата си в Гугъл, с цел да може свободно да приказва за рисковете от AI. Делото на живота му е невронната мрежа - математическа система, която научава умения посредством анализиране на данни. През 2012 година той и двама от неговите студенти в Торонто, Иля Суцкевер и Алекс Кришевски, построяват невронна мрежа, която може да проучва хиляди фотоси и да се научи да разпознава нормални обекти като цветя, кучета и коли. Гугъл похарчи 44 млн. $, с цел да придобие компанията им, а през днешния ден тя е в основата на развитата към този момент AI технология. Суцкевер от своя страна е основен академик на OpenAI - компанията зад ChatGPT.

Доктор Джефри Хинтън, прочут като кръстника на изкуствения разсъдък (AI), се обърна против творението си. Според него технологията елементарно може да бъде употребена от хора, компании или страни с неприятни планове, като това би довело до обстановка, в която естественият интернет консуматор не би могъл да разграничава същинското от подправеното. Рисковете за работни места и основаването на " военни роботи " също го тормози.

Д-р Хинтън напусна работата си в Гугъл, с цел да може свободно да приказва за рисковете от AI. Делото на живота му е невронната мрежа - математическа система, която научава умения посредством анализиране на данни. През 2012 година той и двама от неговите студенти в Торонто, Иля Суцкевер и Алекс Кришевски, построяват невронна мрежа, която може да проучва хиляди фотоси и да се научи да разпознава нормални обекти като цветя, кучета и коли. Гугъл похарчи 44 млн. $, с цел да придобие компанията им, а през днешния ден тя е в основата на развитата към този момент AI технология. Суцкевер от своя страна е основен академик на OpenAI - компанията зад ChatGPT.
Свързани публикации IBM ще спре наемането и ще замести хиляди работни места с AI 3 май 2023, 11:17 Дори кръстникът на AI към този момент се тормози от технологията 2 май 2023, 14:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР