„Доколкото ми е известно, в президентската институция никой не предлага

...
„Доколкото ми е известно, в президентската институция никой не предлага
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Радев не иска президентска република


„ Доколкото ми е известно, в президентската институция никой не предлага разширение на пълномощията на президента. Но ние не можем да бъдем ясновидци. В края на краищата Народното събрание приема закони и трансформира конституцията “, съобщи ръководителят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов в bTV Новините.

Според него „ опцията България да стане президентска република е нулева, тъй като от една страна няма президент, който да го желае, въпреки това няма болшинство в Народното събрание, което да гласоподава такива фундаментални промени в държавното ръководство “.

„ Но е значимо да се вземе нещо друго поради и президентът го уточни – би трябвало да се уточняват механизмите на взаимоотношение сред обособените управляващи “, добави Маринов.

Трябва да чакаме от Румен Радев „ последователност в правилата, в полезностите, в характера в случай че щете. От съдържателна позиция той уточни най-важните неща, които са освен цели на страната, а ще бъдат персонални цели на президента. Ще забележим идентичен стандарт към всяко ръководещо болшинство “, счита Маринов.

„ Предполагам, че откакто Народното събрание извърши неотложните си задължения като приемането на бюджета, ще пристъпи към конституционната промяна. Конституционната полемика желае внимание и успокоение, само че най-важните акценти бяха обрисувани “, сподели Маринов.

Според него съществена посока в конституционната промяна би трябвало да бъде „ даването на по-солидни конституционни гаранции за правата на страната “.

„ Без мощно локално самоуправление няма настояща народна власт. В София могат да се трансформират доста неща в посока достъпът на жителите до властта и най-много отчетността на властта “, сподели ръководителят на Стратегическия съвет при президента.

„ ГЕРБ дадоха още едно доказателство за какво смяната би трябвало да продължи. Нищо остаряло не са не запомнили и нищо ново не са научили “, разяснява Маринов във връзка излизането на депутатите на някогашните ръководещи от залата.

Що се отнася до връзките сред президента Радев и кабинета на Крили Петков, ръководителят на Стратегическия съвет при президента означи, че би трябвало да се изчакат първите 100 дни от ръководството на държавното управление.

„ Не става въпрос на сериозна жестокост, всеки бърка, тук става въпрос за метода на ръководство. Ако те стартират да вършат старите неточности, няма да се мълчи, само че има едно шерване на полезности сред президента, държавното управление и парламентарното болшинство “, сподели Маринов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР