Докога? Нов скок отбеляза стойността на бензина и дизела от

...
Докога? Нов скок отбеляза стойността на бензина и дизела от
Коментари Харесай

Аман! Нов скок на бензина и дизела

Докога? Нов скок означи цената на бензина и дизела от началото на месеца. Цените са се нараснали с сред 5 и 6 %. Експертите изясняват покачването с повишаването на петрола и готовите артикули - бензин и дизел на тържищата.

Ако на 1 май междинната цена на бензиностанциите в страната на най-масовия бензин А 95 е била 2, 97 лева през днешния ден за литър плащаме приблизително 3, 15 лева За дизел при започване на месеца сме давали приблизително 3, 13 лева за литър, а през днешния ден към този момент е 3, 28 лева

От началото на май междинната цена на бензина е скочила приблизително с 18 стотинки за литър, напомня Нова. Стефан Петков зарежда и бензин, и газ. Разказва, че високите цени се отразяват зле на фамилния бюджет. „ Нормалната цена на бензина е 2 лева, а на газта – лев. Според мен има сериозна спекула”, показа мъжът.

Не със далавера, а с повишаването на петрола и готовите артикули на тържищата изясняват покачването от Петролната и газова асоциация.

„ Дизелът се повиши съществено поради рецесията в Украйна и нарасналото търсене в района. По отношение на бензина в този момент се следи същото нещо заради започване на интервала на пътуванията в Съединени американски щати и в Европа”, изясни Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

„ Бензинът в последните две седмици скочи с над 150 $. Фючърсите му скочиха по простата причина, че има търсене на пазарите поради летния сезон”, разяснява Димитър Хаджидимтров от Асоциацията на търговците на горива.

Дали ще има още повишаване на цените зависи от интернационалните пазари, споделят специалистите. Барелът недопечен нефт през днешния ден коства 116 $, а при започване на месеца е с 6 $ по-малко.

„ Еврото извънредно поевтиня около рецесията в Украйна, доларът много нарастна - единствено за предходната седмица с към 10 ст., а както знаете петролът се купува в долари”, разясни Белчев.

Възможно било обаче в разгара на летния сезон да има още повишаване.

„ Максимум да стане 3.25 лева.”, предвижда Хаджидимтров.

Междувременно бензиностанциите към момента не са наясно по какъв начин ще се приспада отстъпката от 25 ст. за литър при горивата за физическите лица.

„ За момента нямаме нищо показано и написано. Не знаем даже какви типове артикули ще бъдат включени в тази скица. Ще има ли за 50 л ограничаване, няма ли да има”, сподели още Белчев.

„ Много от нашите сътрудници изричат своите опасения, че няма да имат задоволително оборотни средства да поемат тази тежест. Ако се постанова да се преработват системи, с цел да може отчетността към Национална агенция за приходите да върви правилно, компаниите, които ще го създадат това, ще ни вземат най-малко по 1000 лева.”,каза Хаджидимитров.

От Финансовото министерство към този момент обявиха, че отстъпката при горивата ще се употребява против ваучър на колата. Лимит на месец при горивото няма да има, а по-късно страната ще възвръща парите на бензиностанциите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР