Докога данъкоплатците ще издържат музея на Тодор Живков в Правец?

...
Докога данъкоплатците ще издържат музея на Тодор Живков в Правец?
Коментари Харесай

Обявиха за резил издържането на музея на Живков в Правец от данъкоплатците

Докога данъкоплатците ще устоят музея на Тодор Живков в Правец? Този въпрос с отвращение задават от съдружие " Словеса ".

" Резил! Посрещаме 30-годишнината от рухването на Берлинската стена с настоящ музей на тогавашния комунистически водач, който освен това е под методическото управление на Министерство на културата ", акцентират от сдружението.

Допълват, че за повсеместен наш позор, българските институции и до през днешния ден не предприемали каквито и да е действия, с цел да открият във Велико Търново или в София музей на Стефан Стамболов - изтъкнат български общественик, с извънреден принос за стопанския и културен напредък на следосвобожденска България.

От " Словеса " установяват, че в същото това време българските данъкоплатци и през днешния ден, три десетилетия след рухването на комунизма, са принудени да устоят Музейния комплекс в Правец с родната къща на Тодор Живков и със специфичната експозиционна зала, в която са подредени сбирка с дарове на комунистическия деспот, получавани от него в качеството му на държавен глава в продължение на повече от 30 години.

Припомня се, че в новите учебници по история за 10 клас към този момент е включена извадка от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен, признат през 2000 година. Съгласно Чл. 2. (1) от закона " управленията и управителните дейци на Българска комунистическа партия са виновни за целенасоченото и преднамереното заличаване на обичайните полезности на европейската цивилизация, съзнателното нарушение на главните човешки права и свободи, невижданата кавга с народните представители от ХХV Народно заседание и всички почтено наказани от по този начин наречения " Народен съд ", моралния и икономическия крах на страната... "

" Чиновниците в Министерството на културата обаче живеят сякаш в напълно различен век, в една от дълго време отминала ера, тъй като не виждат нищо неправилно или смущаващо във функциониращия музей на Живков в Правец, който на всичкото от горната страна се развива под тяхното " вещо " методическо управление ", подлагат на критика още от гражданското съдружие.

Според " Словеса " в Германия на никого не би му хрумнало да открива музей на някогашния общоприет секретар на ГЕСП Ерих Хонекер, нито пък в Полша ще тръгнат да вършат с пари от държавния бюджет музей на комунистическия водач на страната - военачалник Ярузелски.

" За сметка на това екипът на културния министър Банов явно намира за напълно обикновено в България - членка на Европейския съюз, тръгнала преди 30 години по пътя на демократичните промени, данъкоплатците и до през днешния ден да финансират с налозите си музейна институция, отдадена на тогавашния закрепостен комунистически водач от времето на тоталитаризма ", декларират от " Словеса ".

На формалния уебсайт на Историческия музей в Правец е качен и " този стряскащ текст, за който служителите от Министерство на културата няма по какъв начин да не са дали " зелена светлина ": " Исторически музей Правец може да провежда по покана на други музеи и институции свои изложения, включващи експонати от сбирката дарове на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България. "

" Както вървят нещата, не трябва по никакъв начин да се учудваме, в случай че от екипа на министър Боил Банов решат да поканят скоро и целия дипломатически корпус във връзка формалното отбелязване на 30-годишнината от събарянето на Берлинската стена на посещаване точно в Музея на Т. Живков в Правец ", означават с горчива подигравка от съдружие " Словеса ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР