Докладчикът за Македония в Европейския парламент, Иво Вайгъл, поздрави единството

...
Докладчикът за Македония в Европейския парламент, Иво Вайгъл, поздрави единството
Коментари Харесай

Докладчикът за Македония в ЕП: Политиците в страната защитиха интересите на гражданите

Докладчикът за Македония в Европейския парламент, Иво Вайгъл, поздрави единството на македонския парламент, което отваря пътя на страната за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Вайгъл акцентира, че пътят за постигането на решението е бил „ трагичен “, само че с него депутатите „ са защитили виталните ползи на жителите на Македония “.
" Специално самопризнание за представители от опозицията, които поеха отговорност и които, макар натиска и заканите на тяхната партия, поддържаха европейското и евроатлантическо бъдеще на своята страна ", сподели той, представен от БГНЕС.
Докладчикът напомни, че пет следващи години поддържа Македония и счита, че като страна членка на Европейски Съюз, тя ще способства за стабилността в Балканите.
„ През идващите седмици и месеци ще бъде значимо политическите водачи в Македония уверено да тръгнат по пътя на помиряването и ползите на партиите да се насочат към общата цел - участие в евроатлантическите съюз “, се споделя още в поздравлението на Вайгъл.
В края на юни Македония и Гърция подписаха Договора от Преспа, с което се поставя завършек на траялия повече от 27 години спор за името. Новото име на страната, което договориха министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е „ Република Северна Македония “.
Промените в Конституцията бяха подкрепени от 80 депутати, в това число 8 народни представители от ВМРО-ДПМНЕ. С решението си от тази нощ македонският парламент откри пътя на страната за участие в НАТО и започване на договаряния с Европейски Съюз, а също по този начин затвориха страницата, в която Македония носеше срамното определение Югославска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР