Докладът за дейността на Временната комисия за установяване на всички

...
Докладът за дейността на Временната комисия за установяване на всички
Коментари Харесай

Депутатите пратиха на МВР и ДАНС доклада за меморандума с Gemcorp

Докладът за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, подписан от държавното управление Кирил Петков, да бъде изпратен на Министерство на вътрешните работи, на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и на Министерския съвет за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетенциите им. Това реши Народното събрание през днешния ден, след съвсем четири часа чуване и диспути по данните от отчета на краткотрайната комисия.  " За "  гласуваха 129 депутати, 54 - " срещу ", а 8 се въздържаха. От ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Български напредък " поддържаха отчета, а от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " гласоподаваха " срещу " и " въздържал се ".

Както " Мениджър нюз " писа, съгласно изводите в отчета, Кирил Петков не е възлагал на ДАНС инспекции на фирмите, с които е подписан меморандумът, преди или след подписването му. От издаването на отчета на ДАНС на 20 април 2022 година по отношение на сключването на меморандума, макар констатациите в него, три месеца не са били подхванати дейности от тогавашния министър председател за неговото преустановяване. Едва на 20 юли 2022 година Кирил Петков внася отчета на ДАНС за разглеждане от Министерски съвет и се взима решение за неговото преустановяване. Меморандумът не е бил преустановен до 28 ноември 2022 година, се споделя още в отчета на Временната парламентарна комисия.

" Меморандумът с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation е доста неприятен заслон и напълно целеустремено е подписан с тази офшорка. Кирил Петков е крил отчета на ДАНС, скрил го е и от съдружните си сътрудници. Кирил Петков и Асен Василев се криха като " гузни дечица " от комисията в Народното събрание, само че и най-нагло излъгаха пред медиите, че този меморандум е преустановен. Надявам се, че ще има следствие на българската прокуратура, която ще разреши да бъдат разкрити данните, с цел да стане ясно какво са свършили тези двамата, какво национално изменничество са направили и по какъв начин са дали националната енергетика и цялото ѝ ръководство на Руската федерация ",  коеминтира ръководителят на Временната парламентарна комисия Десиислава Трифонова от ПГ на ГЕРБ-СДС. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР