Докладът на Европейската комисия за България и евентуалното отпадане на

...
Докладът на Европейската комисия за България и евентуалното отпадане на
Коментари Харесай

Станишев: Отпадане на мониторинга може да бъде решителната крачка на България към Шенген

Докладът на Европейската комисия за България и възможното отпадане на Механизма за съдействие и инспекция са положителни вести и могат да ускорят присъединението ни към Шенген. Те обаче не значат, че задължението на Европейски Съюз към върховенството на закона у нас завършва. Това разгласи президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Европейската комисия даде обещание да приключи мониторинга над България в региона на правораздаването, битката с корупцията и проведената престъпност (след като се съветва с Европейския парламент и държавите-членки). Това единствено по себе си е добра вест. За тези 12 години този механизъм се трансформира в рутина, загуби ролята си на мотор за промени в страната и вместо това стартира да се употребява политически както у нас, по този начин и в Европейски Съюз. Някои страни го използваха като главен мотив, с цел да ни блокират за Шенген, да вземем за пример. Върховенството на закона би трябвало да се следи във всички страни-членки на Европейски Съюз, а освен в България и Румъния. Новата Европейска комисия към този момент се ангажира да показа законодателно предложение за нов, широкообхватен общоевропейски механизъм, където критериите да бъдат идентични за всички.

Разбира се, мнението на Комисията не може да бъде индулгенция за никого. Едва ли някой си прави илюзии, че у нас правосъдната промяна е завършила, или че необратимо сме преборили проведената престъпност и корупцията. В последна сметка най-важният аршин си остава доверието на жителите в правосъдната система и институциите, а то е едно от най-ниските в Европейски Съюз. Точно тук желая особено да подчертая, че вероятно отпадане на мониторинговите отчети надалеч не значи, че задължението на Европейски Съюз към върховенството на закона у нас завършва. В днешния отчет ясно се показва ролята на бъдещия " постмониторингов " Съвет и консолидираното му в новата, общоевропейска рамка за всеобхватно наблюдаване на върховенството на закона. Идеите за обвързването на този предстоящ механизъм с заплащанията по еврофондовете би трябвало да накарат ръководещите у нас съществено да се замислят. Би било в действителност разочароващо, в случай че през днешния ден, в навечерието на локалните избори бием фанфари, а на следващия ден се окажем в една кошница с Полша и Унгария, да вземем за пример.

Искрено се надявам, че възможното отпадане на МСП (бел. ред. - Механизма за съдействие и проверка) ще бъде решителната крачка на България към Шенген. Също през днешния ден, Европейската комисия разгласи, че Хърватия е изпълнила техническите критерии за участие в шенгенското пространство и е подготвена да се причисли. Би било също в действителност разочароващо, в случай че се окаже, че хърватите са се изравнили с нас единствено след 5 години еврочленство, и бъдат признати в Шенген даже преди нас, които от 10 години чакаме на вратата. Постигането на тази огромна национална цел изисква да работим дружно с румънците и хърватите против двойните стандарти и националния нарцисизъм в Европейски Съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР