Доклад на Американската търговска камара в Европейския съюз и на

...
Доклад на Американската търговска камара в Европейския съюз и на
Коментари Харесай

Намаляват инвестициите от САЩ у нас


Доклад на Американската комерсиална камара в Европейския съюз и на Търговската камара на Съединени американски щати за трансатлантическата стопанска система за поредна година демонстрира постоянни търговски взаимоотношения сред Съединените щати и България.

Докладът за комерсиалните взаимоотношения сред Щатите и Европа беше оповестен от Американската комерсиална камара в България. Той е подсилен от американските тъговски камари от Дания, Гърция, Финландия, Ирландия, Италия, Люксембург, Румъния и Швеция. Данните касаят главно 2020 година, както и 2021 година, като измежду източниците са Бюрото за стопански разбори на Съединени американски щати, Тъговското министерство на Съединени американски щати, Международния валутен фонд, Офисът за търговски и стопански разбори на Съединени американски щати.

Докладът регистрира, че вложенията на Съединени американски щати в България за 2022 година са в размер на 0.2 милиарда щатски $, като е регистриран спад с 756 милиона щ. д. по отношение на предходния отчет. Същевременно българските вложения в Съединените щати са в размер на 0.05 милиарда, което съставлява лек растеж при 48 млн. щ. д., регистрирани преди.

Директните работни места, свързани с американски вложения в България доближават 10 605, спрямо предходните 9 653, а американските работни места, основани от български компании са към този момент 306, спрямо 281 места година по-рано.

Съединени американски щати са изнесли артикули за България с обща стойност от 0,3 трилиона щ. д., което демонстрира спад от регистрираните 375 милиарда щ. д. за предходната година. Делът на американските артикули, доставени в България доближава 0.7% от общия размер, който се усилва на 1.8%, когато се извади вътре-общностната търговия на Европейски Съюз. Същевременно България е изнесла артикули за Съединени американски щати на обща стойност от 1.2 милиарда щ. д., което съставлява растеж по отношение на предходните 848 милиона щ. д. Така делът на българските артикули за Съединени американски щати е 2.5% общия размер артикули, които България изнася за света. Този дял нараства до 7.3%, когато се приспадне вътре-общностната търговия на Европейски Съюз. И двата знака демонстрират постоянни стопански и търговски взаимоотношения сред Съединени американски щати и България, до момента в който българският експорт - пряк и посредством Европейски Съюз. нараства доста през последната година.

Най-голям е износът на Съединени американски щати за България на артикули, свързани с превоз и съоръжение за 90,1 млн. щ. д. по отношение на 30,09 щ. д. от отчета от 2022 година, компютри и електронна продукция за 57,7 млн. щ. д. по отношение на 55.3 млн. щ. д. в предходния отчет, за произвеждане на машини - за 41,4 млн. щ. д. при 133,6 млн. щ. д. от отчета от 2022 година, нефтени и въглищни артикули за 34,7 млн. щ. д. и химически артикули за 21,3 млн. щ. д. По отношение на последните две групи няма данни в отчета от предходната година.

Износът на американски енергийни артикули за България е скочил над 30 пъти спрямо 2000 година Износът на полутечен природен газ и други продуки от Съединени американски щати за Европа и за България е подбуден от войната на Русия в Украйна и последвалото прекъсване на доставките на съветски газ за България, на която се наложи да смени източниците си на доставка. Подобна е обстановката и с химическото произвеждане. Наблюдава се и постоянен растеж на електроника и машини. Спрямо отчета от 2022 година липсва сегментът минно съоръжение, което тогава е било за 31,9 милиона щ. д.

Ето и данните за топ 5 на групите артикули, които България изнася за Съединени американски щати, в млилиони щатски долари, съпоставени със статистиката от предходния отчет: компютри и електронна продукция - 193,3 (спрямо 137,9); химически артикули - 144,3 (спрямо 127,3); друго произвеждане - 106,4 (няма данни от отчета от 2022 г.); машинно произвеждане - 102,6 (спрямо 85,7); ел. съоръжение, приложения и части- 90,3 (спрямо 61,1).

България още веднъж изнася за Америка артикули с висока добавена стойност (компютри, електроника, химикали, оборудване). Липсващи категории спрямо 2022 година са експорт на зърно (95,1 млн. щ. д.) и текстил и аксесоари (86,2 млн. щ.д.), които изпадат от отчета от 2020 г.), и петролни артикули (73,4 млн. щ. д.).

Петте щата с максимален износ за България са Тексас с експорт за 55,2 милиарда щ. д. (спрамо 57,3), Калифорния - 35,2 милиарда щ. д. (спрямо 93,2 млрд щ. д.), Флорида - 32,9 милиарда щ. д. (няма данни от 2022 г.), Алабама - 22,8 милиарда щ. д. (няма данни от 2022 г.), и Мейн - 21.1 милиарда щ. д. (няма данни от 2022 г). Данните сочат, че три нови щата, които са развили връзки с България, до момента в който от предходния отчет липсват Ню Йорк, Айова и Невада.

Щатите, които най-вече внасят от България, са Масачузетс с 111,5 милиарда щ. д. (няма данни от 2022 г.), Калифорния - 91,8 милиарда щ. д. (със 70,7 милиарда щ. д., което му отреди първо място в отчета от 2022 г.), Северна Каролина - 74,5 милиарда щ. д. (с/мо 63,2 милиарда щ. д.), Ню Йорк - 68,8 милиарда щ. д. (с/мо 65 милиарда щ. д.) и Мисури - 68,1 милиарда щ. д. (с/мо 66,5 милиарда щ. д.). Забелязва се нов водач измежду щатите, които най-вече внасят от България - Масачузетс, до момента в който Ню Джързи отпада от Топ-5 тази година.

Съединени американски щати са изнесли услуги на стойност 0,3 милиарда щ. д. спрямо 362 милиарда щ. д. през 2022 година, до момента в който България е изнесла за Съединени американски щати услуги за 0,4 милиарда щ. д., като се регистрира лек растеж по отношение на предходните 396 милиона щ. д. на годишна основа, както и спад от равнището от 577 милиарда щ. д. за 2018 година

Докладът за трансатлантическата стопанска система съставлява годишно изследване за заетостта, търговията и вложенията. Той се изготвя в съавторство от Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан, които работят в Института за интернационална политика към Факултета за развиване на интернационалните проучвания към Университета " Джонс Хопкинс ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР