Доклад: Фалшивите новини не отразят същността на дезинформациятаСпоред последното проучване

...
Доклад: Фалшивите новини не отразят същността на дезинформациятаСпоред последното проучване
Коментари Харесай

ЕС замисля кодекс за онлайн медиите и социалните мрежи

Доклад: Фалшивите вести не отразят същността на дезинформацията

Според последното изследване на Евробарометър, хората считат, че в Европейски Съюз има доста подправени вести

Изразът „ подправени вести “ не съумява да съобщи комплицираното естество на дезинформацията, включваща също по този начин и наличието, което смесва измислена информация с обстоятелства, сочи отчет на експертна група към Европейската комисия, предаден през днешния ден на комисаря по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.

Ето за какво специалистите от Комисията насочват вниманието най-много към проблеми, свързани с онлайн дезинформацията и умишлено заобикалят израза „ подправени вести “. В отчета определението за дезинформация е: погрешна, неточна или подвеждаща информация, предопределена, показана и оповестявана за облага или умишлена щета на обществото.

Според специалистите, дезинформацията може да заплаши демократичните процеси и полезности и да навреди съответно на редица области, да вземем за пример опазване на здравето, просвета, обучение и финанси. Докладът акцентира нуждата от присъединяване на всички свързани страни във всевъзможни дейности, като преди всичко се предлага методът на саморегулиране.

Групата предлага също по този начин да се предизвиква медийната просветеност за битка с дезинформацията; да се разработят принадлежности за битка с дезинформацията особено за консуматори и журналисти; да се подсигуряват многообразието и устойчивостта на европейските новинарски медии; и да не престават научните проучвания на въздействието на дезинформацията в Европа.

Докладът също по този начин се застъпва за основаването на Кодекс на правилата, с който да се ангажират онлайн платформите и обществените мрежи. В отчета са посочени 10 съществени правилото, като да вземем за пример, че онлайн платформите би трябвало да подсигуряват бистрота, разяснявайки по какъв начин работят логаритмите за асортимент на вести. Заедно с европейските новинарски медии те се предизвикват да вземат ефикасни ограничения, с цел да бъде насочвано вниманието към надеждните и достоверни вести и да се улесни достъпът на потребителите до тях.
още по тематиката
Не на последно място Групата предлага да се учреди многостранна коалиция, която да подсигурява, че контрактуваните ограничения се ползват, следят и постоянно преразглеждат.

Според анкета, двете сфери на въздействие, където подправените вести могат да причинят щета на обществото, са умишлената дезинформация, целяща да повлияе на изборите, и миграционните политики.

Според последното изследване на Евробарометър (около 26 000 интервюирани граждани), хората считат, че в Европейски Съюз има доста подправени вести – 83 % от интервюираните декларират, че това събитие съставлява опасност за демокрацията. В него се акцентира и смисъла на качествените медии: интервюираните считат обичайните медии за най-достоверен източник на вести (радиото със 70%, малкия екран с 66%, печатните издания с 63%).

Онлайн източниците на вести и уебсайтовете с видеоматериали са с най-ниско доверие като източник на вести – надлежно приблизително с 26% и 27%. Тези резултати се удостоверяват и в публичната консултация, където най-ниско доверие получават обществените мрежи, новинарските агрегатори и блоговете и уебсайтовете, а най-високо – обичайните вестници и списания, профилираните уеб страници и онлайн издания, новинарските и публичните организации (общо с повече от 70%).

Според публичната консултация всеобщото мнение е, че разпространението на дезинформация в обществените мрежи е елементарно, тъй като подправените вести работят на страстите на читателите (88%), популяризират се, с цел да дават избрана тенденция на публичния спор, (84%) и се счита, че водят до облага (65%).

Половината интервюирани считат, че проверяването на обстоятелствата след публикуването на дезинформацията не е решение на казуса, защото не доближава до хората, прочели първата информация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР