Докато зимата настъпва на Балканите, бедните попадат в жесток затворен

...
Докато зимата настъпва на Балканите, бедните попадат в жесток затворен
Коментари Харесай

АФП: Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог

Докато зимата настава на Балканите, бедните попадат в нечовечен затворен кръг: принудени са да палят огньове вкъщи за отопление, с което подхранват рецесията със замърсяването на въздуха, задушаваща района.

През последните седмици балканските столици от Белград и Сараево до Скопие и Прищина бяха класирани измежду първите 10 най-замърсени огромни градове в света, съгласно приложението за наблюдаване „ AirVisual ”.

Въпреки че това са дребни градове спрямо водещи азиатски замърсители като Ню Делхи и Дака, комбинацията от електроцентрали, работещи с въглища, остарели коли и твърдо гориво за отопление на домовете изпълват въздуха с отрови.

“Знам, че замърсява. Не съм глупак, само че единственият ми различен избор би бил да отоплявам този дом с електричество, а това е демонски скъпо ”, сподели Траян Несторовски, който като мнозина в работническия си квартал в Скопие гори дърва, с цел да е на топло през зимата.

Съпругата му Вера добави: “Има няколко заводи наоколо до нашия квартал, които горят Бог знае какво вечер ”.

Благодарение на повишаването на приложенията за мобилни телефони, които мерят качеството на въздуха, като локалния Moj Vozduh (Моят въздух), основан от македонски бизнесмен, най-сетне жителите схващат цялостната степен на рецесията.

„ Сърбия се задушава, някой виждал ли е министъра на околната среда? “, гласи неотдавнашно заглавие в локалния вестник „ Блиц “ в Белград, говорейки за мъглата и мръсния въздух, обгръщащ града.

През последните дни из района избухнаха митинги.

В Скопие, столицата на Северна Македония, младежите почерпиха ентусиазъм от шведската активистка Грета Тунберг, като организираха редица митинги.

„ Грета въодушеви всички нас “, сподели 17-годишната Искра Илиеска.

“През зимата половината от класа ми в учебно заведение отсъства заради проблеми с белите дробове. Това не е обикновено ”, сподели тя.

В прилежаща Босна няколкостотин души, носещи маски за лице, се събраха в град Тузла, с цел да изискат от управляващите проект за справяне със замърсяването и унищожаване на въглищните съоръжения през идващите пет години.

“Единствените целесъобразни ограничения са да останем затворени вкъщи … когато излезете на улицата, на детските площадки на никое място няма да видите деца ”, споделя Алиса Касумович, майка на четиридесет години.

Според скорошен отчет за околната среда на Организация на обединените нации замърсяването на въздуха предизвиква близо 20 % от преждевременните смъртни случаи в 19 града от Западните Балкани.

Основните източници на прахуляк, сажди и пушек са нискокачествените въглищни централи и отоплението на семействата, се споделя в отчета.

Повече от 60 % от хората в района разчитат на въглища и дърва за огрев, с цел да отопляват домовете си, се споделя в отчета. Само 12 % от постройките са свързани към системи за централно отопление.

Правителствата би трябвало да създадат “чистата сила по-достъпна ”, да забранят старите замърсяващи транспортни средства и да затегнат регламентите по отношение на промишлените излъчвания и електроцентралите, приканиха от Организация на обединените нации.

Много хора не могат да си разрешат по-чисти благоприятни условия за отопление вкъщи в страни, където междинната заплата е под 500 евро.

Сали Адеми, 78-годишен от столицата на Косово Прищина, употребява въглища.

“Няма по-лошо нещо, само че какво можеш да направиш? ”, сподели той, живеейки в град, чийто въздух към този момент е токсичен от две близки въглищни централи с остаряла технология.

Тези, които затоплят домовете си с твърдо гориво, също основават опасности за здравето си, съгласно специалистите.

“Някои от излъчванията от тези печки остават в къщата и ги тровят ”, предизвести Анес Подич, президент на екологична група в Босна, която прикани държавното управление да размени неефективните печки на дърва в страната.

В градове като Сараево и Скопие кръгът от околните планини оказва помощ за отлагането на рисковия въздух в долините, където живеят хората.

60-годишният Сакиба Сахман от Сараево се възползва от скорошното понижение на цените на билетите за кабинковата линия, която се качва до върха на 1160-метровата планина Требевич, издигаща се над отровния смог над Босненска столица. “Дойдохме да отделим няколко часа за проветряване на белите дробове ”, сподели тя за Агенция Франс Прес. „ Долу замърсяването е голямо, има доста коли, всичко е мръсно, сиво и потискащо “. /БГНЕС

———————————————————————–

Русмир Смаджилходжич и Еми Варлей, АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР