Докато заместник-председателят на Европейската комисия с ресор Европейски зелен пакт

...
Докато заместник-председателят на Европейската комисия с ресор Европейски зелен пакт
Коментари Харесай

Зелената сделка и озъбените маски

Докато заместник-председателят на Европейската комисия с сектор Европейски зелен пакт - Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс - беше у нас за присъединяване в конференцията " Зеленият преход - решения и провокации за България ", попаднах на реклама, която ни предизвиква да се снабдим с дизайнерски защитни маски - нали знаете, че от дълго време защитната маска, с изключение на всичко останало, е и средство да изразиш себе си, своята неповторима характерност? Тя, видите ли, не обезличава, а в противен случай - оличностява! Говори се дори, че маските предпазвали и от болест, само че аз съм внимателен във връзка с такива крайни изказвания.

В рекламата имаше маски с всевъзможни изображения. Едната, да вземем за пример, беше като муцуната на бяла мечка - р-р-р-р-р-р - тръпки да те побият! Имаше и такава с чудовищни зъби, която кара този, който я носи, да наподобява извънмерно рисков, нечовечен и граблив. Любимата ми обаче е тучно зелена като знамето на и на нея с черковнославянски букви написа " Свобода или гибел " над златен лъв от националния герб по план на Николай Гогов и Георги Чапкънов от 1997.

Какво казваш с такава маска, изразявайки неповторимата си характерност? Казваш: Внимавай! Аз съм див звяр, аз съм страшилище! Аз съм въстаник и бунтовник! Никой не може да протяга ръка на свободата ми!

Аз пък си мисля, че в случай че си чак подобен див звяр, страшилище и въстаник и че в случай че никой не може да протяга ръка на свободата ти, просто не носиш маска, когато те карат. Не я носиш демонстративно. Това е то въстаник. Иначе да си наденеш покорно маската, само че на нея на има изписани революционни апели, е нещо като надписа Arbeit macht frei на входа на Аушвиц. Но както и да е.

По време на конференцията, с която започнахме, се е обсъждала ориста на въгледобива и на въглищните електроцентрали в България. Известна е философията на Зелената договорка - говорили сме доста за нея и евентуално още повече следва да приказваме, гледайки какво се случва към този момент в Германия и Англия. Зелената договорка наподобява на човек с мощен мотоциклет, който обаче не пали мотора, а тика мотоциклета като тротинетка с крайник. А всякакви индийци и китайци пърпорят и пушлявят със своите доста по-хилави мотопедчета и го изпреварват.

Четем още в медиите, че служебният министър председател Стефан Янев се е държал съответно. Казал: " Трябва да сме наясно, че зеленият преход може да бъде сполучлив, единствено в случай че е равномерен и обективен, съгласуван с икономическите и обществени специфики на всяка обособена страна ". България е страна, която се оправя добре с енергетиката си и в случай че не изнася ток, ще има премного. Обаче значим детайл от тази енергетика са въглищата и въглищните централи, така наречен " Марици ". Затова е малко шантаво някой да желае да ги унищожи без никаква потребност, пък бил този някой и все по-неадекватния бюрократичен уред на нашия общ европейски дом. Няма неприятно да вършим нещо всички дружно, като братя, стига да не вършим нелепости.

Всъщност позицията на служебния министър-председател е позицията на президента Румен Радев и няма по какъв начин да е другояче. Хубава позиция, вярна. " Ще защитим въглищните централи на България, тъй като все още те дават нашата автономност и самостоятелност ", споделил Президентът. Точно. Евала! С две думи концепцията е да не ни закачат най-малко до 2040 година Но какво ще се случи до тогава? Ще променим Европейския съюз, ще осъзнаем нелепостта на Зелените покупко-продажби, идейно произлизащи от екологичния тероризъм на постмодерния ляв свят? Нищо сходно. Отсрочката е нужна на управляващите, с цел да трудоустроят енергетиците, които ще останат без работа. Да им намерят там някакъв метод да получават пари от другаде, с цел да не стачкуват на жълтите павета. Дали обаче тези пари от другаде ще са в действителност направени или просто подарени за сметка на бюджета, това аз най-малко не съм чул някой да се е наел да каже.

Преди години, когато бяха най-лютите препирни към АЕЦ " Белене ", се разгласих срещу плана поради големия му корупционен капацитет и неразбираемото финансово и икономическо бъдеще. Сега се разкайвам. Очевидно в средносрочен проект решението ще бъдат атомните централи. Затова час по-скоро би трябвало да създадем " Белене ". Не се разкайвам обаче за това, че поддържах концепцията за изследване и рандеман на шистов газ. Но тогава екотерористите промиха мозъците на популацията и популацията пощуря. Продължавам да се чудя за какво не се създава черноморският шелф за рандеман на нефт и газ. Това би сложило страната ни в напълно друга категория. А може би пък тъкмо по тази причина не се създава, тъй като страната ни не трябва да е в друга категория. Всички тези енергийни източници са несравнимо по-адекватни и перспективни от всякакви перки, фотоволтаични полета и други сходни извращения.

Съвсем обикновено, напълно вярно е да защитим въглищните си централи. Но не мога да се отърся от едно апокалиптично привидение. Виждам булдозери в цветовете на Европейския съюз по какъв начин напредват към " Мариците " с желание да ги отстранен от лицето на измъчената планета. На първия булдозер, изправен в желязното весло с изпъчени гърди, развява дълга бяла брада Франсискус Тимерманс и крещи нещо на нидерландски. Внезапно булдозерите стопират и боботят на място. На място боботи (малко объркано) и Франсискус. Пътят е заграден от жива верига.

Кой е отпред на живата верига? Не може да се отговори изрично, тъй като всички са с защитни маски заради следващата вълна на Ковид-19. Но тези двамата най-отпред несъмнено са президентът и министър-председателят, без значение кои съответни персони заемат тези постове сега на видението. Техните защитни маски са по хайдушки зелени и на тях има лъв и огнените слова " Свобода или гибел! ". Всички зад тях също са с защитни маски. Една маска изобразява хан Аспарух на кон, заслонил очи с ръка, оглежда бъдещата територия на родината. Зад ушите на маскирания се веят конски опашки. Друга маска изобразява Симеон Велики на златен престол, стъпил с алените си ботуши върху купчина въглища. Има маски с Паисий, Раковски, Левски, Ботев, Яне Сандански и даже Бойко Борисов. Всички са маскирани, всички са забулени, само че очите им греят непокорно. ¡No pasarán! - написа на маската на възпълна женица с дребна мотичка в ръка.

Видението стартира да избледнява, преди да се е случило нещо значително сред наежените една против друга страни. Става транспарантно и леко потрепващо като лятна зной. Накрая изчезва напълно и пред очите ми остава облак от неоново зарево, изсред който към момента се чува по какъв начин Франсискус Тимерманс ядосано боботи под нос на нидерладски. Мисля, че виденията са спорно нещо, към което би трябвало да се подхожда извънредно деликатно. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде трансфорат във фотоволтаично поле.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР