Докато военната цензура в Русия заплашва журналистите с 15 г. затвор,

...
Докато военната цензура в Русия заплашва журналистите с 15 г. затвор,
Коментари Харесай

Разпродажба от IKEA, захар за 50 рубли - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Докато военната цензура в Русия заплашва журналистите с 15 година затвор, а даже съществени събития като потъването на крайцера " Москва " с над 500-членен екипаж, информирането на всеобщото съветско население за протичащото се в Украйна е съвсем невероятно. 

В Санкт Петербург обаче се е появила нова форма на антивоенна пропаганда, оповестява съветската опозиционна организация SOTA в Telegram.

В центъра на града са разлепени бележки с QR-кодове, които притеглят вниманието на минувачите с обещания за " ликвидация на мебели от IKEA " и " захар за 50 рубли " (или 0,5 евро). 

Когато кодът бъде отворен, той не води към онлайн магазини за евтини дефицитни артикули, а към YouTube-канала на " Настоящее время " - новинарски излъчвания, подготвяни от " Радио Свободна Европа " в Прага, които демонстрират какво в действителност се случва с войната в Украйна. 

" Настоящее время "  започва през 2014 година след окупацията на Крим и войната на сепаратистите в Донбас като контраст на телевизионните вести на съветския " Первий канал " - " Время " - в които се излъчва само позволената от Кремъл агитация.

В момента над 2,5 милиона души следват YouTube-канала на " същинската " емисия с репортажи, които се редактират отвън Русия. 

Уловката с евтината захар и мебели от IKEA няма по какъв начин да не направи усещане на жителите на Санкт Петербург.

Почти всички огромни западни компании напуснаха съветския пазар в символ на митинг, а артикули от първа нужда като захарта и елдата съвсем изчезнаха от супермаркетите. 

Според данни на съветската статистическа организация Росстат - захарта е поскъпнала с 44% единствено за един месец от началото на войната в Украйна. 

Преди дни NielsenIQ заяви, че пикът на търсенето на захар, елда и ориз в магазините е отминал към началото на април, само че в този момент руснаците са почнали да се запасяват с алкохол, като от средата на март се следи повишаване на продажбите на водка и джин. 

Изследванията на съветското публично мнение, провеждани от държавния социологически институт, настояват, че половината от руснаците се отнасят " безразлично " към отдръпването на задграничните компании от Русия. 

IKEA стои преди всичко измежду марките, за чиято загуба хората споделят, че съжаляват - 6 на 100 от руснаците, доколкото може да се разчита на достоверността на данните на ВЦИОМ. 

Това можеше да се види и по опашките, които обкръжиха огромните магазини на IKEA в Русия незабавно откакто шведската компания разгласи, че се готви да затвори производството и продажбите си в страната.

На второ място е McDonalds с 5%, Apple - с 3%,  Renault, Procter & Gamble и H&M - с по 2%. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР