Докато ваксинациите набират скорост по целия свят, идеята за

...
Докато ваксинациите набират скорост по целия свят, идеята за
Коментари Харесай

Дискусията за ваксинационните паспорти

Докато имунизациите набират скорост по целия свят, концепцията за „ ” придобива все по-голяма известност измежду държавните управления и промишленостите, търсещи излаз от блокирането, полицейския час и възбраните за пътешестване.
Но до момента в който някои виждат в това евентуален билет за независимост, други се притесняват, че сходна документи може да изключи или дискриминира тези, които са най-уязвими от пандемията. Това написа в своя публикация изданието Франс 24 в своя публикация, показана от БГНЕС.
Когато имунизациите са в ход, държавните управления все по-често възприемат имунизационните „ паспорти “ - или други форми на удостоверения за статут на COVID-19 - като излаз от цикъла на блокиране и комендантски час, които направиха от доста хора пандизчии в личните им домове и постановиха съвсем прекъсване на световната промишленост.
Сертификатите ще разрешат на хората да показват доказателства за имунизация и по този метод да пропуснат карантинните протоколи при идване в нова страна.
Някои страни към този момент вкараха такива политики, като Исландия стана първата европейска страна, която издаде документи за ваксини в края на януари.
Във вторник Гърция показа цифров документ за имунизация за тези, които са получили две дози от имунизацията. Сред страните, които сега издават или желаят документи за ваксина, са Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Швеция.
Отвъд Ламанша министър председателят Борис Джонсън разгласи в понеделник, че държавното управление му ще преглежда „ удостоверения за статут “ за COVID-19 като метод за излизане от здравната рецесия.
Джонсън обаче се стреми да успокои опасенията, че документите могат да маргинализират тези, които не могат да получат инжекция против , като съобщи, че позицията на държавното управление на Обединеното кралство ще се дефинира, „ като има поради многото опасения, свързани с изключването, дискриминирането и поверителността “.
Ана Бедуски, доцент по право от английския университет в Ексетър, която разгласява изследване за етиката на имунизационните паспорти, съобщи, че има съществени въпроси по отношение на тяхното влияние върху правата на индивида и отбраната на данните.
„ Може би (паспортите за ваксини) биха могли да запазят свободите на тези, които нямат заболяването или са били имунизирани “, сподели Бедуши. „ Ако обаче някои хора не могат да получат достъп или да си разрешат проби или ваксини за COVID-19, те няма да могат да потвърдят здравословното си положение и по този метод свободите им ще бъдат де факто лимитирани. “
Същите тези проблеми бяха маркирани в изследване, оповестено от Кралското общество в петък, в което откривателите предлагат на държавните управления незабавно да прегледат основните критерии за узаконяване на имунизацията. Критериите включват засвидетелствуване на имунитет, отбрана на данните и отбрана против загуба на работни места, в случай че хората не са били имунизирани по здравословни аргументи или персонални убеждения.
„ Ние не се застъпваме за или срещу, само че споделяме, че това следва. Страните към този момент са го въвели, фирмите към този момент споделят, че ще го включат в договорите си. Трябва намерено да обсъдим това “, сподели професор Мелинда Милс, водещ създател на проучването и шеф на Центъра за демографски науки Леверхулм в Оксфордския университет.
Франция се сдържа
Но до момента в който някои страни не престават напред, други се сдържат. Във Франция дебатът за узаконяване на имунизация поляризира мнението.
Министърът на опазването на здравето Оливие Веран неведнъж съобщи, че е прекомерно рано да се разискват паспорти за имунизация, защото по-малко от 2,5 милиона французи са получили първа доза и защото остава неразбираемо дали имунизацията предотвратява предаването.
Това мнение е споделено от Германия, Холандия и Белгия, както и от организации като Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия.
Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон съобщи пред новинарския канал Franceinfo на 17 януари, че държавното управление е " доста насилствено " да вкара паспорти за имунизация. Той сподели, че няма да поддържа стратегия, която да дава права на някои хора, а на други - не.
На въпрос за паспорт, който би разрешил на имунизираните да участват на културни събития, френският министър на културата Розлин Башело недвусмислено изрази неодобрението си, като съобщи, че това ще бъде „ офанзива против нашите свободи “.
„ Като фен на свободата мъчно мога да си го показва. Ако се стигне до това, това ще бъде стъпка обратно ”, сподели тя пред Франс 2 в изявление от 10 февруари.
И въпреки всичко шестима от 10 французи биха подкрепили имунизационен паспорт, в случай че това значи, че те могат да циркулират по-свободно, съгласно изследване на Ifop предишния месец.
Няма консенсус в Европейски Съюз
Все още няма консенсус по въпроса в границите на Европейски Съюз, макар възходящия напън от страна на някои държави-членки, които желаят пускане на туризма.
Европейската комисия споделя, че няма да прибързва с решение за паспорти, до момента в който толкоз огромна част от нейното население остава неимунизирано. Приблизително единствено 3 % от жителите са получили ваксина против COVID-19.
Вместо това 27-те държави-членки на Европейски Съюз се придържат към съглашение, подписано на 28 януари по отношение на набор от правила за „ документи за имунизация против COVID-19 “.
 COVID-19 сътвори нова уплаха COVID-19 сътвори нова уплаха
Изследователи идентифицираха нов вид уплаха, обвързвана с ковид. Този вид тревога има три разнообразни съставния елемент: непрекъсната паника...
Тези документи дават стандартизирани доказателства за имунизация „ за медицински цели “ и могат да бъдат употребявани, ако обещано лице получи втора доза от имунизацията в страна, друга от страната, където е получило първата.
Тези документи обаче не разрешават на имунизираните да пътуват свободно в Европа.
Спасяване на туризма
Не е изненадващо, че туристическата промишленост упорства интензивно за някакъв тип паспорт на имунизацията, откакто претърпява съкрушителни загуби заради пандемията. Някои самолетни компании, като австралийския транспортьор Qantas, обявиха, че ще създадат документите за имунизациите наложителна за всички полети, до момента в който Gulf Air, Emirates и Etihad ще тестват пропуск за пътешестване, планиран от Международната асоциация за въздушен превоз, IATA - Travel Pass.
Европейският понесе голям удар предходната година с рекорден спад на идващите сред 51% и 85%, съгласно Европейската комисия за пътувания.
Надеждите за връщане към ново обикновено състояние през 2021 година бяха разрушени с повторното въвеждане на общоевропейски заключвания и комендантски час. В последната си интернационална прогноза IATA предвижда, че Европа ще бъде най-засегната от последствията в авиацията през 2021 година, с планирана загуба от 11,9 милиарда $.
 Здравният министър атакува AstraZeneca: Нямаме потребност от вежливост, а от ваксини Здравният министър атакува AstraZeneca: Нямаме потребност от вежливост, а от ваксини
Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще забележим кой ще финишира пръв. На фона на обстановката в страната сме извънредно неприятно...
Други бизнеси също преглеждат цифрови паспорти - като концертни зали, спортни игрища, театри и фитнес зали, с цел да успокоят клиентите и да предотвратят разпространяването на вируса. Израел съобщи, че неговата версия на паспорта за ваксина, Зелената значка, ще бъде употребена, с цел да разреши на жителите да имат достъп до места за поклонение, фитнес зали, питейни заведения и други културни събития.
Глобални стандарти
Дори когато държавните управления се стремят към узаконяване, което да им помогне да отворят още веднъж бизнеса и обществения живот, предстоят огромни провокации, в случай че схемата желае да бъде въведена в международен мащаб. От своя страна СЗО съобщи, че се опълчва „ към този момент “ на въвеждането на документи за ваксини като изискване за разрешаване на влизането на интернационалните пасажери в други страни.
Експерти като Дакота Груюер, от световното публично-частно партньорство ID2020, сега работят със СЗО за определяне на оферти и световни стандарти. Грюнер сподели, че евентуално ще бъдат прегледани две оферти: едното за документ, показващ доказателство за негативен тест за COVID-19, а второто, показващо, че сте били имунизирани. QR код за евакуиране би разрешил достъп, само че за тези без смарт телефони ще се одобряват хартиени версии.
Подобно предложение беше налице в края на предходната година, когато Световният стопански конгрес и фондация Commons Project, швейцарска група с нестопанска цел, започнаха тестване на дигитален здравен паспорт, наименуван CommonPass, който генерира QR код, който може да бъде показан на управляващите на граничния надзор.
Поверителност и неравенства
 Брюксел предлага основаване на указател с всички имунизирани против COVID-19 по света Брюксел предлага основаване на указател с всички имунизирани против COVID-19 по света
Европейската комисия предложи през днешния ден данните за всички имунизирани против ковид по света да бъдат съхранявани под егидата на Организация на обединените нации. Уд...
Изглежда неизбежно, че някаква форма на уверение или паспорт ще се трансформира в причина, в случай че хората в миналото още веднъж ще вземат участие пълноценно в публичния живот.
Алисън Томпсън, биоетик и доцент в Университета в Торонто, сподели, че въпреки паспортите за ваксини да наподобяват неизбежни, това не би трябвало да предотвратява сериозен и нескончаем спор за това по какъв начин се употребяват.
„ Наистина това, за което приказваме тук, е да разрешаваме на хора с паспорти права и привилегии, които няма да бъдат налични за хора, които нямат имунизационен паспорт “, сподели тя в изявление за CBC Radio.
" И като се има поради, че има големи неравенства в достъпа до ваксини в международен мащаб... знаете ли, това поражда всевъзможни опасения дали това ще бъде почтено - освен дали ще бъде поверителна информация. "
В последна сметка, сподели тя, решението ще зависи от законодателите. Но съгласно нея ще би трябвало да има „ непоколебим взор към закона за дискриминирането и главните закони за правата на индивида, с цел да се дефинира по какъв начин можете да употребявате този тип технологии по подобаващ метод “.
Докато страните се борят с нови варианти на вируса, закъснение на доставките на ваксини, логистични блокади и стопански последствия, наподобява несъмнено, че дебатът за паспортите на имунизациите ще стане единствено по-наложителен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР