Докато в следизборната вечер Бойко Борисов разправяше каква битка водят

...
Докато в следизборната вечер Бойко Борисов разправяше каква битка водят
Коментари Харесай

"Хелоуин дойде по-рано." Как ГЕРБ и ДПС размениха Хасково за Маджарово

Докато в следизборната вечер Бойко Борисов разправяше каква борба водят в смесените региони, разбирай борба с Движение за права и свободи, обстоятелствата в следствието на Полина Паунова демонстрират цялостна симбиоза на ГЕРБ и придвижването под формата на замяна на кметове за застраховане на бизнескомфорт.
" Дневник " публикума текста от уеб страницата на " Свободна Европа " със единодушието на създателя.

" В Хасково Хелоуин пристигна по-рано ". Това написва в персоналния си " Facebook " профил претендентът за общински консултант в регионалния град и публицист Георги Пеев в нощта на изборите. Думите му предшестваха формалното известие, че Станислав Дечев (ГЕРБ) е новият кмет на града. Според окончателните данни на Общинската изборна комисия (ОИК) той печели изборите на първи тур с 51,42%. За него са дали своят вот тъкмо 17 786 души.

На фона на безапелационната победа, мненията на Пеев и други поданици на града загатваха, че въпросният резултат се дължи на освен това от персонална харизма и партийна пропаганда. На нещо, което е прикрито под маската на триумфа.

Ти на мене, аз на тебе

Проверка на " Свободна Европа " в резултатите от секциите в региона сочи недвусмислено – триумфът на ГЕРБ там значително се дължи на Движение за права и свободи. Движението за първи път от десетилетия не номинира собствен любимец, макар обичайно мощните си резултати. Но за какво някой не би издигал собствен претендент тъкмо там, където би могъл да отиде най-малко на балотаж, както се е случвало преди?

В Хасковска област има още един чудноват случай от сходно естество. Става дума за община Маджарово, където Милко Армутлиев от ГЕРБ управляваше досега три мандата, само че внезапно беше отдръпнат без пояснения. Така в Маджарово, която е смесена община, ръководещата групировка не номинира никого, само че пък издигна листа със съветници и след вота в неделя се оказа втора политическа мощ в града.

Липсата на кметска номинация обаче сведе избора в Маджарово до избор сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Така Ерджан Юсуф от Движение за права и свободи взе 77,79%. И също като претендента на ГЕРБ в Хасково седна в кметския стол още на първи тур.

До момента нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи са обяснявали публично кое е наложило да се въздържат от номинации в обичайно мощни за тях обитаеми места. В началото на процеса на номиниране Движение за права и свободи твърдеше, че за " Хасково още няма определен претендент ", само че след това тематиката заглъхна. По същата скица ГЕРБ в Маджарово тихомълком отдръпнаха своя кмет, макар че записаната от тях листа е получила поддръжката на 24.49% от гласуващите в общината и е втора политическа мощ, сочат данните на ОИК.

Секциите на Движение за права и свободи в община Хасково

До този локален избор Движение за права и свободи постоянно е имало претендент за Хасково, който е вземал съпоставим резултат с листата на партията за локалния парламент. През 2015 година това беше Мюмюн Мюмюн, взел малко над 14% от гласовете. Тогава Движение за права и свободи имаше 7 представители в градския парламент.
През 2011 година Танер Емин от придвижването получи 12 на 100, а Движение за права и свободи имаше шестима души в Общинския съвет.
През 2007 година Евгени Честименов от Движение за права и свободи взе съвсем 20% в Хасково, а групата на придвижването бе от 10 души.

Според изнесените от ОИК-Хасково за листата на Движение за права и свободи на тези локални избори са дали своят вот 18.3%. Това прави планиран резултат от 8 съветници. В безспорни стойности това значи, че листата на Движение за права и свободи е подкрепена от 5594 души. Тя ще е втора по величина след тази на ГЕРБ, за която са дали своят вот 10 972 индивида.

На този декор претендентът на ГЕРБ Станислав Дечев е взел тъкмо с 6214 гласа повече в сравнение с партийната листа. Проверка в протоколите, качени в уеб страницата на ОИК – Хасково, сочи, че доста количество от гласовете за кмет в интерес на ГЕРБ идват от секции, в които преобладаващият избор за членове на общинския съвет е за Движение за права и свободи.

Така да вземем за пример в село Широка поляна за кмет на кметство със 142 гласа е определен Бернан Юсеин от Движение за права и свободи. Листата за общински съветници на придвижването в Хасково получава 141 гласа. А гласовете за претендента на ГЕРБ Станислав Дечев за кмет на общината са 139.

Хайрула Хайрула (ДПС) пък е новият кмет на хасковското кметство Текето. Получил е 194 гласа. Жителите на Текето са подкрепили със 156 гласа листата на Движение за права и свободи за локалния парламент в града. А 161 души от селото са подкрепили Дечев за кмет на Хасково.

Сходно е ситуацията и в село Големанци , където 171 души избират за селски кмет Иляз Дурмаджъ от Движение за права и свободи. 133 гласоподават за листата съветници на Движение за права и свободи в Хасково, а претендентът за кмет на ГЕРБ получава 127 гласа.

В село Козлец пък Бейнур Кадир от Движение за права и свободи получава 337 гласа. Листата на Движение за права и свободи за Хасково получава 289 гласа, а тази на ГЕРБ – 0. За сметка на това пък претендентът на ГЕРБ за кмет на града се радва на всеобща поддръжка от 322 гласа, сочи протоколът.

Секциите в града, в кварталите, където живее най-вече българско население от турския етнос, преобладаващият избор за общински съвет е за Движение за права и свободи. В тях ГЕРБ отстъпва по поддръжка. Гласуването за кмет обаче е друго – там придвижването и ръководещата партия явно поддържат една и съща фигура.

Например още в първата секция под номер 263400001, която се намира в квартал " Бадема ", листата на ГЕРБ получава в поддръжка 73 гласа, а тази на Движение за права и свободи – 87. За Дечев обаче са дали своят вот 159 индивида.

Сходно е ситуацията и в секция 263400107, намираща се в кв. Каменни. Там листата на ГЕРБ за локалния парламент получава 69 гласа, а тази на Движение за права и свободи – 204. В същата секция Дечев обаче е подсилен от 173 души.

В секция 263400105 обстановката се повтаря - за листата на Движение за права и свободи са дали своят вот 132 души, за ГЕРБ – 63. Дечев обаче е подсилен от 160 души.

Междувременно в Маджарово - същите резултати, само че с противоположен знак

Междувременно в Маджарово, където на изборите за кмет се яви и ги завоюва регионалният ръководител на Движение за права и свободи за Хасковско Ерджан Юсуф, резултатите са съвсем същите, само че с противоположен знак.

Той е получил 1 044 гласа, което е 77,79%. За Вълчан Тодоров от Българска социалистическа партия са дали своят вот 187 индивида.
За листата на Движение за права и свободи в общинския съвет са дали своят вот 612 души. Т.е претендентът на Движение за права и свободи е подсилен от 412 души повече, в сравнение с листата на придвижването. Вотът за листата на ГЕРБ е 323 гласа. " Новото време " в Маджарово взе 294 гласа.

От ГЕРБ не изясняват за какво при тези резултати и на фона на три мандата ръководство досега не издигат претендент в общината. " Обещах на сътрудниците " и " Ще върне позвъняване " Заради набиващите се на очи въпросителни към разпределението на гласове сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в Хасково и Маджарово Свободна Европа се свърза с новоизбрания кмет на града Станислав Дечев. Той отхвърли да разяснява дали има преливане на гласове от Движение за права и свободи към него с аргумента: " Утре (вторник – б. а.) ще приказвам. Сега съм заречен на сътрудниците да не го върша " и прекъсна диалога.

На мобилния телефон на регионалния съвет на Движение за права и свободи в Хасково подвигна секретарката на групировката. Тя сподели, че ще съобщи на Ерджан Юсуф, че е издирван, и той ще върне позвъняване, което определеният за кмет на Маджарово по този начин и не стори .

И малко бизнес


Според предварителните сметки в Общинския съвет в Маджарово ГЕРБ и Движение за права и свободи ще имат болшинство. Т.е. ще могат да прокарват дружно всички решения.
В Хасково пък локалният парламент се състои от 41 индивида. В него, съгласно получените в неделя проценти, ГЕРБ ще имат 16 представителя, а Движение за права и свободи – 8. Така двете обединения дружно ще имат болшинство и там.

Към тях в града се причислява и групата " Българе ", която ще има трима локални представители. Досега те имаха двама души в общинския съвет и гласоподаваха дружно с болшинството, което още веднъж беше на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Сега ще са с един повече. По стичане на събитията трета в листата на " Българе " е кумата на локалния началник на ГЕРБ Делян Добрев - Биляна Димитрова. Нейното име стана известното към абсурда " Кумгейт ", в резултат на който тя напусна общината, където беше секретар.

Дружбата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в Хасково обаче не се показва в замяна на гласове на изборите. Тя има и бизнес привкус. Досега да вземем за пример общински консултант от групата на придвижването беше Шенол Вели. В същото време компанията на майка му Фетие Вели – " ВиК-Бунар ЕООД ", пък печели публични поръчки към общината за поддръжка на междублокови пространства и отводнителна канализация на ул. " Дунав " в града.

В същото време все още зам-директор на общинското дружество " Екопрогрес ", с бюджет от над 4,5 млн. лева годишно, е Гюнай Юсуф, който е в локалната конструкция на придвижването.

Дружеството " Ади Енерджи Груп " ЕООД в Хасково още със основаването си стартира да печели публични поръчки в града. Имат контракт от пролетта за 542 000 лева без Данък добавена стойност за канализация в кв. " Хисаря ". Фирмата е благосъстоятелност на Адай Атаман, а шеф е Зюре Емин. Двамата са наследник и щерка на Мехмед Атаман. Той се счита за мощния човек в Движение за права и свободи в Хасково. Мехмед Атаман бе ръководител на регионалната организация на групировката и депутат. След като придвижването записа в устава си, че партийни постове не могат да се съчетават с изборни длъжности, Атаман освободи шефския пост в хасковската организация. Избраният в неделя кмет на Маджарово Ерджан Юсуф беше определен за началник на локалната организация на Движение за права и свободи с персоналната защита на Атаман.
Междувременно брачната половинка на Атаман е притежател на компанията " Ата-Строй ", която печели търгове за снегопочистване в региона, в община Маджарово в това число.

Свободна Европа се свърза по телефона с Мехмед Атаман, с цел да го попита дали Движение за права и свободи и ГЕРБ си партнират в локалната власт там и по време на изборите, само че той отклони въпросите с аргумента, че " просто е член на придвижването ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР