Докато в много западни държави огромна част от населението вече

...
Докато в много западни държави огромна част от населението вече
Коментари Харесай

„Омикрон“ доказа, че стратегията за борба с пандемията не работи


Докато в доста западни страни голяма част от популацията към този момент е получило по три дози и държавните управления към този момент разискват плюсовете на четвърта, допълнително от 40 по-бедни страни имунизираните са едноцифрен % от популацията. Много от тези страни даже не са съумели да имунизират здравните си служащи и предпочитаните групи, написа в собствен изчерпателен материал немският в. „ Ди Велт “.

„ Дистрибуцията на ваксини по света към момента е доста нечестна. Пандемията ще завърши единствено тогава, когато завърши на всички места. Трябва ни нова тактика през 2022 г.”, разяснява пред изданието специалистът по световни здравни политики от Университета в Дрезден проф. Анна Холцшнайтер.
Снимка: EPA

Според нея Германия, която е дарила 103 млн. дози на повече от 30 страни, в действителност няма чак толкоз огромен мотив за горделивост – както нямат и другите богати страни. Инициативата „ Ковакс “, основана от СЗО в опит да направи световния достъп до ваксини по-честен, не доближи задачите си. През есента преполови първичната си цел да подари 2 милиарда ваксини до края на годината, а до края на декември единствено 750 милиона са били доставени в определените страни.

Ще падне ли патентът на ваксини и медикаменти?

Проф. Холцшнайтер е безапелационна: „ Светът стартира да се заклещва в обаян кръг от пандемии с нови разновидности, които се появяват още веднъж и още веднъж “. Според нея единственото решение е да споделяме познание и технология по света и краткотрайно да се вдигнат патентите на медикаментите и имунизациите за COVID-19.

Изключително бързото разпространяване на „ Омикрон “ по света разпали дебата още веднъж, като отчет на „ Хюман Райтс Уотч “ изрично удостовери, че сходна мярка би разширила достъпа до отбрана против ковид – повече от 100 страни отвън Европа и Съединени американски щати могат да създават иРНК ваксини в огромни количества, като 8 от тях са в Африка.

Тезата на производителите е, че те към този момент изготвят милиарди дози и е нужна просто по-добра логистика. Елизабет Малсут от „ Лекари без граници “ не е съгласна, тъй като по думите ѝ тази сметка се базира на концепцията за имунизационен курс от единствено две дози: „ С бустерите и опцията за специфични ваксини, които се целят в обособените разновидности, международното търсене се усилва внезапно “.
Снимка: EPA

Освен това данните все още са, че китайската ваксина, която милиарди хора за получили, е доста по-малко ефикасна против „ Омикрон “. Това значи, че имунизациите, създадени от „ Пфайзер “ и „ Модерна “ са още по-важни от преди.

Тези компании имат свои проекти да се оправят с дефицита, изключително в Африка. Вместо да вдигнат патентите, те ще създават имунизациите на локално равнище. Например в Руанда „ Пфайзер “ възнамерява да създаде 50 милиона дози през 2022 година Кога обаче индустриалните мощности ще са в подготвеност не е изцяло ясно.

Ваксини за боклук

Докато имунизациите не стартират да се създават локално целият африкански континент ще разчита на дарения на непотребни бройки ваксини. Процесът се бави в допълнение от наложителното позволение, което би трябвало да се изиска от производителя. Това значи, че доста от дозите ще бъдат унищожени, като най-скорошният образец е един милион дози „ АстраЗенека “ в Нигерия, тъй като не са достигнали страната в точния момент.
Снимка: EPA

Така бедните страни се оказват в комплицирана обстановка – без опция сами да създават имунизацията във към този момент построените си фабрики за медикаменти, без изясненост по кое време огромните концерни ще извърнат взор към техните неатрактивни от бизнес позиция пазари и без късмет да възнамеряват дейно разпространяването на дарените непознати препарати с изтичащ от време на време след броени дни период на валидност.
Снимка: EPA

Всичко това води за тях до още Коронавирус гибел и в допълнение закъснение на и без друго затруднените им стопански системи поради противоепидемичните ограничения. А т.нар „ развъртян свят “ ще продължи да получава нови и нови разновидности на ковид. Защото епидемията завършва единствено тогава, когато е завършила на всички места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР