Докато в Европа милиони се потят заради рекордните летни горещини,

...
Докато в Европа милиони се потят заради рекордните летни горещини,
Коментари Харесай

Жега ли? Вижте къде в Африка карат ски в момента

Докато в Европа милиони се потят поради рекордните летни горещини, в Африка карат ски, отбелязва Асошиейтед прес.

Не се тормозете. Това не е следващ симптом за климатични промени, а просто впечатляваща особеност в Лесото, дребно планинско кралство, заобиколено отвред от територията на Република Южна Африка. Лесото може да се похвали с географска даденост, която не е доста известна: това е единствената страна на Земята,

където всеки сантиметър от територията ѝ се намира на над 1000 метра надморска височина.

Поради това в Лесото има сняг през зимата, макар че страната е ситуирана в Южното полукълбо. И въпреки и в южната част на Африка постоянно да има студени зими, снегът там е необичайност, а още по-голяма необичайност са зимните курорти. Разположен на над 3000 метра надморска височина, Африски в планинската верига Малоти в Лесото е единственият настоящ ски курорт в Африка на юг от Екватора.



" Никога през живота си не съм виждал сняг ", сподели Кафи Моджапело, която е пропътувала късото разстояние от Южна Африка дотук за ски почивка, нещо, на което в никакъв случай не си е представяла, че ще направи. " Това е прелестно преживяване ", добавя тя.

Бафана Надида, който е от голямото гето на Йоханесбург Совето, пък се радва за първи път в живота си на опцията да обуе ски обувки. Той има намерение да прекара деня в уроци по ски, снимане и просто в игра на снега.

Скиори и сноубордисти са се наредили на опашка, с цел да наемат съответното съоръжение за каране на ски. Някои от тях получават насоки от Хоуп Рамокотджо, който е от Лесото и от 12 години работи като самообразован ски и сноуборд инструктор, написа Българска телеграфна агенция. Широката му усмивка и дълбокият му, поощрителен глас успокояват начинаещите, че ще се оправят.

Снежният парк " Капоко " в Африски е единственият на африканския континент, в който се практикува ски свободен жанр. Миналата година там се състоя годишното съревнование по слоупстайл " Уинтър Уип ". Сехоло Рамонотси, 13-годишен от град Бута Буте в Лесото, който кара постоянно в Африски, стана първенец в категорията за юноши по ски и сноуборд на шампионата. " Искам да карам ски в Европа ", споделя той.

Роденият в Лондон Мека Лебоханг Еджинду споделя, че повече от десетилетие е преподавал ски и сноуборд в Австрия, и прибавя, че това е първият му сезон в Южното полукълбо. Семейните му корени са от Лесото. " Страхотно е сходно съревнование да се организира тук в южната част на Африка ", съобщи той.

Африски може да не е от категорията на огромните алпийски курорти в Европа, само че любовта към зимните спортове тук е завладяваща.

В кафе-ресторанта " Гондола " в Африски купонът стартира още в 10:00 ч. сутринта. Тогава стартират да се събират скиорите и сноубордистите, с цел да покажат най-новите фешън трендове в зимната екипировка и да се забавляват на фона на хаус музиката с бира в ръка. Някои настояват, че това е барът на най-голяма надморска височина в Африка, само че това състезание се оспорва от " Сани Маунтън Лодж ", който се намира 130 км източно от границата сред Лесото и Южна Африка.

Това, което никой не може да оспори, е, че всички тези хора карат ски в Африка.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР