Докато украински знамена се веят в европейските столици, а западни

...
Докато украински знамена се веят в европейските столици, а западни
Коментари Харесай

Какво стои зад призива на Орбан към Украйна да се предаде

Докато украински флагове се веят в европейските столици, а западни танкове се насочат на помощ на Украйна, унгарският министър-председател намерено слага под въпрос жизнеспособността на Украйна като суверенна страна. В Будапеща неговото държавно управление е окичило улиците с билбордове против глобите. Унгарската държавна опера слага постановката " Война и мир " на Сергей Прокофиев.

Русия, съобщи Орбан неотдавна пред еклектична група задгранични консервативни дейци, към този момент е съумяла да трансформира Украйна в неуправляема руина.

" Сега това е Афганистан ", сподели Орбан по време на кръгла маса, разказана в „ The American Conservative “. Владимир Путин няма да загуби и времето е на страната на Русия, твърди той, наричайки Украйна " земята на никого ".

Това е обръщение, което е съвсем диаметрално противоположно на реториката, която звучи в останалата част от Западния алианс, който едвам предходната седмица прекрачи следващата алена линия, като даде обещание да даде на Украйна десетки съвременни танкове. И това ускорява напрежението сред Унгария и прилежаща Украйна. Забележките на Орбан провокираха отвращение измежду украинските публични лица, които обявиха, че ще извикат посланика на Унгария.

В Будапеща методът на Орбан се преглежда частично като вътрешнополитически трик за похищение на вниманието от икономическите проблеми на Унгария, както и като реверанс пред гласоподавателите националисти. Експертите обаче считат, че реториката на Орбан е освен това от краткосрочно политиканстване - съгласно тях унгарският водач желае да резервира дългогодишните си връзки с Кремъл.

Така или другояче, отзвукът илюстрира възходящата бездна сред Орбан и останалите му съдружници от Европейски Съюз и НАТО.

" Политическите водачи в унгарското държавно управление постоянно приказват за поощряване на мира, само че - от осъждането на глобите до приемането на съветските оферти за " преустановяване на огъня " - те не престават да прокарват политики, утвърдени от Путин ", съобщи Дейвид Пресман, дипломат на Съединени американски щати в Будапеща. " Присъединяваме се към апела на унгарското държавно управление за мир, само че тези апели би трябвало да бъдат отправени към Владимир Путин ", сподели той в изказване, изпратено по електронната поща, като добави, че Вашингтон " ще продължи да се застъпва за преустановяване на тази война, като застава уверено на страната на жертвите ѝ ".

Но до момента в който болшинството от западните съдружници се придвижиха към даване на разбиваща табуто поддръжка за Украйна, Унгария удвоява позицията си, че Киев просто би трябвало да спре да води война.

" Нашата обикновена човечност и възприятие за морал ", съобщи Орбан пред държавното радио в петък, " изискват да създадем всичко допустимо, с цел да замразим фронтовата линия, да има преустановяване на огъня и да стартират договаряния. "

Целите на Орбан

Експертите настояват, че Орбан не е антиукраински надъхан - реториката му е просто опит да играе и от двете страни и да печели политически точки вкъщи.

Премиерът прекара години в провеждането на двойна външна политика: ползвайки се от преимуществата на участието в Европейски Съюз и НАТО, като в същото време развива преференциални връзки с Москва, Пекин и други властнически столици. И когато същото съветско държавно управление, което той ухажваше, нахлу в прилежащата на Унгария страна, Орбан осъди нашествието, само че не се отхвърли изцяло от другарската си позиция към Русия.

Унгария към момента продължава плана за разширение на нуклеарната електроцентрала дружно с съветската компания " Россатом ". Унгарски публични лица не престават да пътуват до Русия, с цел да разискват енергийни покупко-продажби. Страната, която е мощно подвластна от съветския газ, подписа съглашение за още по-големи доставки предишното лято - тъкмо когато другите се опитваха да понижат вноса си.

И въпреки че Будапеща утвърди пакетите от наказания на Европейски Съюз, Орбан се опита да смекчи някои разпореждания. В същото време вкъщи той организира огромна акция против глобите, обвинявайки Брюксел за икономическите проблеми на Унгария.

" Орбан влага доста " в удобната си за Русия политика, споделя Петер Креко, шеф на Института за политически капитал - изследователска организация, профилирана в унгарската външна политика. " Съществува инерция, която го води в тази посока ", сподели той. " Изглежда, че държавното управление в действителност не е в положение да поправи тези неточности ".

Има и история

Унгария и Украйна имат и дълги, неспокойни връзки, дължащи се на спор за езиковите права на унгарците, живеещи в Западна Украйна. Предсказуемо е, че позицията на Орбан от началото на нашествието - да не приказваме за последните му мнения - единствено задълбочи това напрежение.

" За страдание, това явно е съветска изразителност ", сподели Ивана Климпуш-Цинцадзе, ръководител на комисията по интеграция в Европейски Съюз на украинския парламент, когато беше запитана за последните мнения на Орбан. " Унгария от дълго време е зложелател на свободата ", сподели тя в текстово известие. " Изненадани сме ", добави тя, че унгарските изказвания и дейности " към момента не са получили подобаващ отговор от страна на Европейски Съюз и НАТО ".

Критиците на премиера побързаха да се дистанцират от метода на държавното управление към Украйна, потвърждавайки, че Орбан не съставлява всички унгарци.

" Коментарът на Орбан е повече от неприличен ", съобщи унгарският евродепутат Каталин Чех, която неотдавна се завърна от пътешестване до Киев дружно с други членове на опозиционната партия " Моментум ". Украйна, сподели тя, е " страна на смели борци за независимост и съграждани на европейците, които заслужават нашето най-голямо почитание ".

Унгарското държавно управление не отговори на молбите за коментар. Унгарското външно министерство обаче настоя, че държавното управление е доброжелателно.

В отговор на решението на Киев да отзове посланика си, министерството съобщи пред проправителствена медия, че войната води до смъртни случаи и трансформира елементи от Украйна " в пустота ".

" Ето за какво ", съобщи министерството, " Унгария желае мир и неотложно преустановяване на огъня вместо доставки на оръжие ".

Казва това, което счита, че другите няма да кажат

Реториката на министър-председателя във връзка с Украйна частично се дължи на ранна неверна преценка за траекторията на спора, настояват специалисти.

" Правителството залагаше на бързото разрешаване на спора и се надяваше, че Унгария ще завоюва от запазването на връзките си с Русия ", споделя Зселике Цаки, помощник в Европейския академични институт. " Някои явно смятаха, че Унгария може да се трансформира в самобитен " мост " сред Русия и останалата част от Европа и в това време да извлече търговски и други изгоди ", сподели тя и добави, че в този момент " е ясно, че това няма да се случи ".

Унгарци, които познават добре персонално премиера, споделят, че част от обяснението за спорните мнения на Орбан е, че дългогодишният политик обича да бъде прям по въпроси, които счита, че другите водачи са прекомерно плахи, с цел да обиден.

" Мисля, че той прави това, тъй като има вяра, че в действителност по този начин мислят доста европейци - и чака, че Европа в последна сметка няма да застане до Украйна ", споделя Зузана Селени, която е била член на партията " Фидес " на Орбан при започване на 90-те години, а в този момент е критик на държавното управление.

В полемиката си с задграничните консерватори Орбан загатна за убеждението си, че някои политици може скрито да са съгласни с него.

" Германците страдат, тъй като знаят какво е в техен народен интерес, само че не са в положение да го кажат ", твърди той.

Но в Будапеща съществува и чувството, че Орбан постоянно подлага на критика реакцията на Запада на войната, тъй като бизнес кръгове, близки до ръководещата партия, към момента се възползват от икономическите връзки с Москва - и тъй като желае да ускори причините си за опълчване на глобите.

Премиерът " всъщност се стреми да си сътвори опрощение, с цел да се опълчи на всевъзможни по-нататъшни наказания, които действително могат да стартират да вредят на личните му връзки с Москва ", споделя Зузана Вег, гостуващ помощник в Германския фонд Маршал.

Реториката на Орбан се харесва и на част от неговите гласоподаватели. В националистическата история на Унгария " има традиция на антизападен метод, а също и традиция на антируски настроения ", споделя Креко от Political Capital. Сега, прибавя той, антизападният метод " надвива " над антируските настроения.

Но постоянно прагматик, Орбан очевидно се пробва да държи опциите си отворени.

Селени, която неотдавна написа книга за " опетнената " народна власт на Орбан, уточни, че министър председателят е правил и неподходящи мнения за Русия. Според нея Орбан " всъщност си основава пространство за маневриране в актуалната рецесия ". /БГНЕС

------------------------------

Лили Байер, " Политико "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР