Докато централната власт се сглобява, местната на някои места явно

...
Докато централната власт се сглобява, местната на някои места явно
Коментари Харесай

"16 милиона струват тези акцци": Варна и Пловдив се скараха за бъдещето на панаира

Докато централната власт се сглобява, локалната на някои места очевидно е заета да разглобява. Това е единственият извод, който може да се направи от кашата, която забърка варненският кмет Иван Портних с каузи на морската община в Пловдивския панаир.

След като получи като подарък от министерство на стопанската система през 2016 година 16 млн. акции в панаира, взе решение да ги върне и не го извърши, в този момент община Варна наподобява решена да се сбогува с каузи си в интерес на Георги Гергов макар митингите на Министерството на стопанската система.

През октомври да апортира акциите от панаира - 29% от общия му капитал - в сдружението " Пълдин туринвест ", следено от пловдивския предприемач. Така, без да получи нищо на процедура против каузи си, Варна щеше да разреши на Гергов да придобие цялостен надзор над някогашната държавна конструкция. След изострен митинг на служебния стопански министър Даниела Везиева, която уточни, че това е скрита приватизация, този ход беше спрян и точката отпадна от дневния ред.

Тази седмица обаче решението се върна триумфално още веднъж в дневния ред, като ще бъде прегледано от общинарите в петък.
Реклама
Това провокира Пловдив да изпрати незабавно писмо до Министерството на стопанската система, с което да се опита да спре дейностите на Варна. Втората и третата по величина общини в страната, наподобява, не споделят между тях, а в диалог по тематиката сред пловдивския кмет Здравко Димитров и Иван Портних първият твърди, че вторият му е предложил да купи варненския дял по номинал - малко над 16 млн. лева
Какво, по дяволите, става във Варна
Варна се снабди с дял от 29% в панаира от министерството, ръководено тогава от Божидар Лукарски, Това беше по-голямата част от държавния дял, разграничен на две - 20.63% за Пловдив и по-големият дял за Варна. Странното решение най-вероятно беше обвързвано със договорката за варненската " Дупка ", която общината по-късно изкупи от Гергов, и беше стимулирано от Портних с концепцията, че ще се прави изнесена палата в морския град, и други общи приказки.

Нищо от това, естествено, не се случи, а година по-късно Бойко Борисов подреди на двете общини да върнат дяловете, тъй като имало " внушения, които ни свързват " с Гергов. Пловдив извърши поръчението, само че Варна - не.

Сега повторното предложение за апорт на варненските акции е съпроводено от оценка на каузи, както и от мейл до съветниците, в които юрист - поддръжник на съвета, опровергава причините на Везиева, че това всъщност е нарушаване на закона за приватизация. Според юридическото тълкувание, пуснато до съветниците, има правосъдна процедура, че апортът на дял в сдружение, което няма 50% държавен или общински надзор, не е приватизация.
Реклама
" Не са налице законови спънки за разглеждане на предлагането ", уточни пред " Капитал " ръководителят на общинския съвет в морския град Тодор Балабанов. Той споделя, че съгласно тълкуванието в закона се засяга категорично, че приватизационни процедури се ползват при прекачване посредством продажба на дялове, акции и така нататък Но след смяна на закона допълнението " или посредством апорт " е отпаднало, което развързва ръцете на варненските съветници. " И го внесох още веднъж. Внесохме, не го направих еднолично - на председателски съвет ", поправя се Балабанов.

Запитан за решението на същия този съвет от 2017 година, че акциите би трябвало да бъдат върнати на страната (както Борисов тогава поръча), Балабанов сподели, че това решение не било наложително за кмета, а просто му дава единодушие да ги върне, в случай че реши. А на въпрос за какво акциите не са върнати, той отговори " най-вероятно не е проявена самодейност от страна на страната. Ние пазиме ползите на общината. Това е един актив от наша позиция, с който не сме ощетили, а сме нараснали имуществото ".

Той няколко пъти сподели, че не е ясно какво решение ще бъде взето, само че съветниците са в правото си да прегледат " предлагането от различен акционер ".
16 милиона въпроса
На 300 км оттова повторният опит на Варна да играе с Гергов разсъни възмущението на Пловдив. Причините са няколко. Първо, панаирът не се ръководи съответно и от години се движи по инерция и това е социална загадка, а Пловдив е заклещен в съдружието с " Пълдин туринвест ", където даже няма блокираща квота, а разполага с 25% (виж карето). Увеличението на капитала ще докара до понижаване на каузи на общината, само че по-важното - ще даде на главния акционер мощта да разполага с две трети болшинство за бъдещето на главен актив на Пловдив.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Отбрана 3 Икономика 1 Отбрана 2 Право 3 Коментари и разбори 1 Икономика 2 Право 3 Коментари и разбори Реклама
" Написахме мнение, в което осведомяваме министър Везиева, че община Пловдив изрично не е съгласна с импортирането на акции в " Пълдин туринвест ". Ние нямаме независимо присъединяване в панаира, участваме там през това сдружение ", изясни Таня Юриева, шеф " Общински предприятия, следприватизационен надзор, търговски сдружения ".

Според нея общинарите са разбрали за това желание, когато на общо заседание на " Пълдин туринвест " е било препоръчано повдигане на капитала с номинала на варненските акции. " Ние внесохме в съвета предложение да гласуваме срещу, упълномощихме нашия представител да гласоподава срещу. Той е дал своя вот, само че нямаме право на блокираща квота, която е 34%, тъй че решенията са признати ", разказва Юриева. Увеличението на капитала трябваше да се случи на 16 ноември, само че поради пропадналото първо гласоподаване във Варна очевидно е отсрочено.

На въпрос дали са имали пряк диалог с Варна за какво се случва това, Юриева призна, че е участвала на неофициален диалог сред кметовете, на който този въпрос е бил разискван. Пловдивският кмет Здравко Димитров беше изцяло прям. " Аз съм приказвал с Портних два или три пъти. И той споделя - 16 милиона костват тези акции. За какво да дам тези пари? " Пред " Дневник " Димитров дори показва, че когато се е видял в София с варненския кмет, той е повторил настояването да се заплати номинала, като е споделил " такова е решението на нашите общински съветници, на 16 млн. са ги оценили (акциите - бел. ред.) и това е ".

Портних, естествено, няма никакво пълномощие да желае пари от Пловдив за този дял. Тодор Балабанов споделя, че не може да си показа кметът да е изискал такова нещо, а съветниците не са давали утвърждение. Той обаче споделя, че никой от Пловдив не ги е потърсил. " Те не са инициирали. Аз запознат съм вас. Който има предпочитание да води диалог, би следвало да инициира. Пловдив с какъв мотив е срещу? Има желание да влага в панаира ли, ще получи контролния пакет акции? Контролирайки този пакет, по какъв начин ще накарат който и да е акционер да влага ", пита Балабанов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Така излиза, че две от водещите общини в България, и двете следени от ГЕРБ, не поддържат връзка добре между тях, когато няма централна власт, през която да минават. А най-вероятно и ще се скарат съществено.
Какво в последна сметка ще получи Варна?
Основният въпрос без отговор е за какво въобще се случва това. Дори да приемем, че това не нарушава закона за приватизация, е необичайно по какъв начин Варна получава като подарък акции от страната, а след това ги апортира в сдружение с частен надзор. Къде е изгодата на общината?

" Не е ясно какво решение ще бъде взето, само че общината би получила присъединяване под формата на акции от капитала на друго сдружение, което има повече активи и е в по-добро положение. В Пловдивския панаир сдружението е на загуба, постанова се осъществяването на парични вноски ", стимулира се Балабанов.

За сведение на варненските данъкоплатци - кметът желае безсмислено дребен дял в " Пълдин ", където има земи и здания с оценка към 10 млн. лева, а панаирът има 360 декара в централната част на Пловдив.

Иначе на хартия " Пълдин туринвест " в действителност не е в неприятно положение - докладите му демонстрират, че излиза на облага през тази година, макар че огромна част от приходите му идват от рубрика " Други " и от незнайни финансови интервенции.

Но както Пловдив, който е дълготраен участник в това сдружение, може да свидетелства, партньорството с Гергов не е донесло особени дивиденти. Варна, сходно на Пловдив, няма да има блокираща квота в решенията на " Пълдин туринвест " и ще зависи от решенията на мажоритарния акционер.

И най-много - апортът ще се случи на номиналната стойност на тези акции. Това е подарък от най-малко 4 милиона лв. - при оценката на Агенция за приватизация през 2015 година държавният дял в панаира е оценен на 70 млн. лева, което значи, че 29% от него тогава са коствали най-малко 20 млн., а в този момент сигурно костват повече.

Колко тъкмо коства варненският пакет елементарно може да се ревизира, в случай че акциите се листнат на борсата. Но това не е споменавана алтернатива от Портних и наподобява скъпо решение за Гергов, който избира да не дава кеш.
Задача с нараснала компликация за Корнелия НиноваКазусът, в случай че предположим, че остане за решение след петък, ще се падне най-вероятно на новия министър на стопанската система, за където се спряга водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Това ще е забавна подигравка на ориста: раздялата на страната с панаира стартира в края на 2006 година по време на тройната коалиция, като " договорката " беше движена оттогава зам.-министъра на стопанската система... Корнелия Нинова.Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на " Пълдин туринвест " - смесено сдружение сред пловдивската община и компании на Георги Гергов. Самото систематизиране на дяловете в смесеното сдружение тогава беше 75% към 25% в интерес на общината, само че по-късно предприемачът усили каузи си, като по последни данни общината държи 25% от капитала, а останалото се управлява от " Булинвест Пловдив ", " Стария Пловдив " и други акционери.После той доизкупи малко акции от реститути и по този начин подвигна присъединяване си в панаира до 50.36%. Първото държавно управление на ГЕРБ се опита да скапе договорката, като оспори двете нараствания на капитала, само че загуби делото. Така, макар че сдружението беше в забранителния лист за приватизация, то се оказа под контрола на Гергов - без заплащане на каквато и да било цена, единствено против обещания за вложения. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР