Докато технологичните гиганти се сблъскват с брутално забавяне, те търсят

...
Докато технологичните гиганти се сблъскват с брутално забавяне, те търсят
Коментари Харесай

Amazon прави нов голям залог в здравеопазването

Докато софтуерните колоси се сблъскват с брутално закъснение, те търсят нови области за разгръщане. Amazon, която сега е втората по величина компания в Съединени американски щати по доходи, е образец за това. През последното тримесечие на 2022 година нейните продажби се чака да набъбнат единствено с 6.7% на годишна база. На 17 ноември Анди Джаси, изпълнителният шеф на Amazon, удостовери, че компанията е почнала да редуцира чиновници и ще уволни още повече през идната година. Джаси съобщи, че това е било най-трудното решение, което е взел, откогато е станал началник. Но той също означи, че предстоят " огромни благоприятни условия ". Тази, която той посочи, е най-големият, най-доходоносният и пъклен сложен бизнес в Америка - опазването на здравето.

Нови упоритости
Много софтуерни компании имат упоритости в областта на опазването на здравето. Apple следи здравословното положение през iPhone; Microsoft предлага облачни изчислителни услуги за здравните компании и Alphabet продава портативни устройства и влага средства в биотехнологични проучвания.

Но Amazon сега основава най-амбициозното предложение от всички тях. На 15 ноември, два дни преди изказването на Джаси, тя даде началото на Amazon Clinic, онлайн услуга, настояща в 32 щата, която предлага виртуално опазване на здравето за над 20 положения - от акне до алергии. Amazon разказва новата услуга като виртуална витрина, която свързва потребителите с медицински снабдители от трети страни.
Реклама
Стартът на Amazon Clinic следва оповестеното през юли придобиване за 3.9 милиарда $ на One Medical, здравно заведение за първоначални грижи, което предлага телездравни услуги и управлява физически клиники (сделката към момента не е приключила). То има 790 хиляди членове. Сделката беше ръководена от Нийл Линдзи, преди този момент виновен за Prime, абонаментната услуга на Amazon, който съобщи, че опазването на здравето " е на челно място в листата на прекарванията, които се нуждаят от преосмисляне ".
Още една перла
Тези последни ходове допълват съществуващите активи на Amazon. Нейната гривна Halo, портативно устройство, което беше пуснато в продажба през 2020 година, следи здравословното положение на потребителите. През 2018 година тя купи PillPack за 753 млн. $ - цифрова аптека, която сега е част от Amazon Pharmacy. Amazon Web Services стартира да предлага характерни облачни услуги за компании в региона на опазването на здравето и здравните науки през 2021 година

Навлизането в първичните грижи, диалект за ролята на обичайния фамилен доктор, е огромна стъпка, само че има явна логичност. Веригата аптеки Walgreens счита, че размерът на промишлеността е 1 трлн. $ годишно. Около половината американци от поколението Z и милениалите нямат доктор за първоначални грижи и клиентите на One Medical са се нараснали близо двойно от 2019 година насам. Amazon Clinic ще приема пари в брой за своите услуги, вместо да разчита на кошмарната застрахователна система на Америка, с цел да възвръща разноските си.
Реклама Опитите на Amazon да промени опазването на здравето ще бъдат подложени на натоварен надзор.
Компанията залага на това, че първичните грижи ще стават все по-цифрови. И е евентуално да се опита да интегрира тези услуги с други елементи от предложенията на Amazon в региона на опазването на здравето. Новите консуматори на Amazon Clinic ще могат да купуват медикаменти от Amazon Pharmacy. С времето компанията може да добави функционалност към гривните Halo, която да припомня на потребителите да одобряват медикаменти. Също по този начин може да отвори клиники в клонове на Whole Foods, верига супермаркети, която закупи през 2017 година И може да включи опазването на здравето в Prime, който сега има към 200 млн. членове по целия свят. " Ниско висящият плод е предлагането на отстъпки за участие на клиентите на Prime ", споделя Даниел Грослайт от банката Citigroup.
Рисковете
Стремежът на Amazon към опазването на здравето е придружен от някои опасности. Един от тях е, че личната ѝ история надалеч не е безупречна. Тя закрива Amazon Care, която започва, с цел да обезпечава здравни услуги за личните си чиновници. Haven - съдействие с Berkshire Hathaway, капиталовата компания на Уорън Бъфет, и банката JPMorgan Chase - стартира през 2018 година, с цел да обезпечи по-евтини здравни услуги за чиновниците, само че се разпадна по-малко от три години по-късно.

Друга заплаха е конкуренцията. Съобщава се, че американската верига аптеки CVS е предложила повече от Amazon за Signify Health, огромен снабдител на първоначални грижи, през септември. През октомври Walgreens усили каузи си в VillageMD с инвестиция 5.2 милиарда $. JPMorgan неотдавна откри лични центрове за първоначални грижи. Новото начинание на Amazon ще се конкурира и с компании като Ro и Hims&Hers, софтуерни стартъпи, занимаващи се с даването на виртуални здравни грижи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР