Докато страните по света започнаха имунизация с ваксини срещу Covid-19,

...
Докато страните по света започнаха имунизация с ваксини срещу Covid-19,
Коментари Харесай

Работят ли програмите за ваксинация срещу Covid? Учените търсят първи сигнали

Докато страните по света започнаха имунизация с ваксини против Covid-19, учените с неспокойствие следят за ранни признаци, че те оказват въздействие върху пандемията. Миналата седмица откриватели в Израел оповестиха предварителни данни, които допускат, че хората, имунизирани там, е с към една трета по-малко евентуално да имат позитивен тест за SARS-CoV-2, в сравнение с хората, които не са получили ваксина. Но учените споделят, че ще е належащо време, с цел да се обясни цялостния резултат върху популацията от имунизацията.

Много фактори ще предопределят какъв брой скоро учените ще могат да открият въздействието на имунизациите върху пандемията. Сред тях са степента на покритие на имунизациите, успеваемостта им да предотвратяват инфекции и скоростта на предаване на вируса.

Израел и Обединените арабски емирства са водещи в света по обсег с имунизациите. Двете народи са ваксинирали почти една четвърт от популациите си - повече от два милиона души всяка. Други страни, като Обединеното кралство и Норвегия, са насочили своите стратегии за имунизация към високорискови групи. Англия е ваксинирала над 4 милиона души, най-вече здравни служащи и възрастни хора, в това число тези, които живеят в домове за грижи; Норвегия е имунизирала всички към 40 000 поданици, живеещи в домове за възрастни.

Първи признаци

Резултатите от Израел са едни от първите, които оповестяват за въздействието на имунизациите, прилагани на хора отвън клиничните изпитвания. Те обезпечават ранна индикация, че двудозовата РНК-базирана ваксина, създадена от Pfizer/ BioNTech, може да предотврати инфекцията или да ограничи нейната дълготрайност при някои имунизирани хора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР