Докато сръбската общност тропа хора и ликува при допускането на

...
Докато сръбската общност тропа хора и ликува при допускането на
Коментари Харесай

Сагата с Джокович напомни защо ваксинирането в Сърбия замръзна

Докато сръбската общественост тропа хора и ликува при допускането на Новак Джокович в Австралия, а пред Народното събрание в Белград се организираха патриотични манифестации в негова поддръжка, в Сърбия спорят за това, че той заобикаля да си сложи ваксина против ковид. Което, в последна сметка, даде съображение на министъра на имиграцията да му отнеме визата през днешния ден.

Той не се е изказвал обществено против имунизирането, само че се трансформира - и няма нищо срещу това - в знак на доста хора в родината му и по света, които са съперници на поставявето на дози и на ограничаващите ограничения в битката с пандемията. " Ройтерс " споделя по какъв начин на опашка за имунизиране в Белград едни споделят, че " той би трябвало да се имунизира, тъй като е добре за всеки и за него в частност ", а други - че " това е въпрос на избор, всеки самичък си взима решенията ".

Досега по публични данни в 7-милионната Сърбия умрелите са към 13 хиляди, а инфектираните - близо 1.4 млн. Ваксини има, само че тази седмица с завършен курс са към 47%, а посилваща доза са си сложили не повече от 25%.

Д-р Снежана Калабич споделя за " Ройтерс ", че преди година е имало интерес и са се ваксинирали по 5-6 хиляди души дневно, а през последните седмици броят им е намалял до 300-400 дневно.

Миналата година имаше въведени ограничаващи ограничения, само че общо взето режимът не е непоколебим, а премирът Ана Бърбанич споделя, че избира убеждаването, образоването на хората и информирането пред наказванията. Социологическите данни демонстрират, че метода ѝ не съумява да убеди съперниците на имунизирането.

" Тук има всеобщо съмнение към страната, партиите и институциите ", сподели за " Свободна Европа " през октомври проф. Ясна Джоржевич, учител по обществена логика на психиката в Белград. Според нея антиваксърските настроения в страната се дължат и на положението на опазването на здравето и скептицизма към продължаващата доста години корупция в университетските среди и лечебните заведения.

Преди два месеца в мрежата за проверяваща публицистика BIRN бе разказано, че броят на смъртните актове, описващи COVID-19 като съществена причина през 2020 година, са три пъти повече от това, което се споделя публично на популацията.

Статия в British medical journal сподели по какъв начин държавната реакция е безредна - драконовски ограничения при започване на пандемията и неочаквана анулация на вечерния час през май 2020 година Президентът Александър Вучич играе и в двата тима - употребява рестриктивните мерки като политически инструмент и спекулира с формалните данни за смъртността, разчита на скептични към пандемията съветници, само че купува огромни количества ваксини от геополитически съображения.

Той назова задържането на Джокович " унижение ", както и че " цяла Сърбия е с него и нашите органи вършат всичко допустимо неотложно да се приключи този тормоз над най-хубавия тенисист в света ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР