Докато социологическите проучвания показват, че Джо Байдън най-вероятно ще победи

...
Докато социологическите проучвания показват, че Джо Байдън най-вероятно ще победи
Коментари Харесай

Победа на Байдън на изборите в САЩ би подкрепила европейските пазари

Докато социологическите изследвания демонстрират, че Джо Байдън най-вероятно ще победи Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати през ноември, доста вложители  се запасяват с европейски активи, очаквайки района да бъде огромният печелиш от смяната в Белия дом, написа Блумбърг.

JPMorgan Asset Management, Eaton Vance Corp. и Schroders Plc залагат на европейските акции и облигации, както и на еврото, в опит да наберат ранна преднина на пазарите. Някои споделят, че проектите на Байдън за инфраструктурата и климата ще поддържат акциите на европейските компании за чиста сила, до момента в който други купуват европейски активи в очакване на разпродажбите на американския пазар, в случай че Байдън извърши обещанието си да вдигне корпоративния налог.

Макар че крайният резултат от президентските избори в Съединени американски щати остава неразбираем, а и опитът демонстрира, че обстановката може да наподобява радикално друго след три месеца, възможната победа на Байдън може да окаже огромен резултат върху пазарите на Стария континент. Европейските акции, немските облигации и единната валута се радват на мощно рали през последните месеци на фона на подхванатите невиждани ограничения за стимулиране на стопанската система на Европейски Съюз, в това число и възстановителният фонд в размер на 750 милиарда евро.

Според Крис Дайер от Eaton Vance, президентските избори, и по особено следствията от тях върху данъчната политика на Съединените щати, ще подействат като катализатор, които ще накара вложителите да пренасочат вниманието си върху пазарите отвън Америка.

„ Американските акции се показват по-добре от останалите от времето на международната финансова рецесия насам, само че ние имаме вяра, че навлизаме в интервал, в които мощното показване ще идва от европейските пазари и интернационалните пазари като цяло, като това може да продължи няколко години “, споделя Дайер.

По-малко протекционизъм

Вероятността политика на Байдън да не бъде толкоз конфротационна и пазарите да не са толкоз волатилни също се смята за позитив за вложителите, които залагат на европейските акции.

Според Едуард Парк от Brooks Macdonald Asset Management, износът на Европейски Съюз ще завоюва от намаляването на напрежението сред Вашингтон и Пекин, до момента в който подобряването на покупателната дарба на китайците ще поддържа европейското произвеждане, и по-специално това на Германия. Автомобилните акции ще бъдат измежду най-печелившите при този сюжети.

Що се отнася до европейската валута, Парк чака тя да продължи да ускорява позициите си даже при победа на Байдън, защото търсенето на щатски долари ще намалее при занижените равнища на геополитически риск.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР