Докато снимат епизодите за скалните църкви около Лалибела в Етиопия,

...
Докато снимат епизодите за скалните църкви около Лалибела в Етиопия,
Коментари Харесай

Излекувани от… пчели

Докато снимат епизодите за скалните църкви към Лалибела в Етиопия, някои от екипа на „ Без багаж “ са повалени от тресчица и висока температура. Местните им пошушват, че в един от храмовете в скалата има кошер на пчели, чиито мед прави чудеса и лекува. Въпреки неразположението, приключенците вземат решение да продължат по планинските пътища към църквата Билбилла Чиркос.

Намират светата обител в края на горска пътека.

Заобиколена от дълбоки окопи е внушителната черква Билбилла Чиркос. Сложната ѝ розово оцветена фасада припомня на църквата Габриел-Рафаел в Лалибела. Дванайсетте колони, както и някои доста остарели рисунки на Мариам и Георгис с змей, изображения на разнообразни светии и кръстът, издълбан е полусферичния купол пред светилището са забележителни. Електричество няма. Светлината се процежда тъкмо по този начин, както и преди епохи, когато църквата е била изсечена от скалите като свещена статуя.

ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Дупка над входа се оказва кошер на диви пчели. Преданието споделя, че те постоянно са били тук, откогато я има скалата и откакто е направена църквата пчелите са останали в кошера си. Медът, който правели, имал чудодейни свойства. Лекувал хората. И по тази причина всички от покрайнината прииждали при потребност и от признателност.

Свещеникът, страж на светата обител, вижда, че някои от групата не се усещат добре и имат тресчица. Започва античен обред за излекуване с 800-годишна книга на езика Геез и чудодейния мед.

Минути по-късно всички от екипа са напълно здрави и в съвършено въодушевление!

Гледайте новия епизод на „ Без багаж “ тази неделя от 13 ч. по DIEMA



Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от пътуванията "Без багаж ":

Къде се пази Кивотът, разказан в Библията

Страховитата процедура "Минги " на племето Кара

Хамар - племето, захласнато от устрема към хубост

Кои кактуси избавят от жадност, апетит и болест

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по знамение върху мантия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР