Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция

...
Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция
Коментари Харесай

Идея за вечеря: Галет с домати

Докато сме на тематики домати, ще ви пренесем във Франция с този апетитен галет с домати и подправки. Неговият богат усет и мощен мирис го трансформират в съвършеното предястие за лятото.

Необходими артикули:

За кората

1 1/2 ч.ч. брашно

Сол

1 ч.л. сушен риган

1 ч.л. захар

1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на дребни части

4 с.л. ледена вода

1 1/2 ч.ч. ябълков оцет

1 огромно яйце, леко разрушено

За пълнежа

220 г домати, фино нарязани

Сол

1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 ч.л. свежи листа от мащерка

1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена

Прясно нарязан босилек, за сервиране

Начин на подготвяне:

В огромна купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, само че меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, до момента в който маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, с цел да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., до момента в който тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа би трябвало да е влажна, само че не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за минимум 2 часа.

Подредете доматите върху покрита с хартиена забрадка тава за печене. Поръсете щедро със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В огромна купа деликатно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхнина разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху огромен лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см към краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите комат чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, в случай че е належащо, намажете краищата с разрушено яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, до момента в който тестото се стегне за към 15 минути.

Изпечете галета, до момента в който коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек тъкмо преди сервиране.

Приятен вкус!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР