Докато расте в Малмьо, Саман Годос държи закачени над леглото

...
Докато расте в Малмьо, Саман Годос държи закачени над леглото
Коментари Харесай

Имаш обаждане от родината

Докато пораства в Малмьо, Саман Годос държи закачени над леглото си националните знамена на Швеция и Иран , без да подозира, че един ден ще получи късмет да играе футбол и за двете страни.

Пътуването на нападателя от ниските равнища на шведския футбол до международното състезание в Русия минава пред два мача с жълтата фланелка на Тре кронур. Само с цел да го забележим по-късно по какъв начин засвидетелства любовта си към страна, която в никакъв случай не е посещавал.

Историята на Годос е невероятна, само че не е неповторима.

Преди време някогашният президент на ФИФА Сеп Блатер предизвести за опасността от натурализираните бразилци, които избират да носят екипите на други страни.

През последните години нападатели като Диего Коста и Едуардо съставляват надлежно Испания и Хърватия поради новопридобито двойно поданство.

Джердан Шакири , който означи гол на Евро 2016, има мачове за националните тимове на Швейцария, Албания и Косово. Младата звезда на Бундеслигата - Леон Бейли , е от Ямайка. Но не е сигурен дали желае да играе за Ямайка.

Братя като Гранит и Тауланд Джака, Жером и Кевин-Принс Боатенг , се изправят един против различен на интернационалната сцена, тъй като играят за разнообразни страни.
Косово - футболна фантазия и разграничени братя Или за какво Валон и Ветон Бериша ще пазят цветовете на разнообразни страни
" Светът се трансформира, имиграцията също. Има национални проблеми по целия свят... времето е удобно, с цел да потърсим решение, без да вредим на футбола ", са думите на вицепрезидента на ФИФА Виктор Монталяни през 2017 година

И до момента в който страни стават все по-космополитни, футболните тимове не им отстъпват.

В Русия ще взе участие 32 национални тима. Над 9% от футболистите са родени отвън страна, за която играят.

Когато Иран се изправи против Мароко в първия мач в група Б, единайсеторката на африканския отбор евентуално ще бъде формирана напълно от футболисти, родени в Европа.

24-годишният Саман Годос е състезател на " Йостерсунд ". Той е огромната звезда на отбора и има сериозна заслуга за изкачването му от дъното на таблицата в Швеция до елиминациите в Лига Европа .

Той е роден и израсъл в скандинавската страна и не познава различен живот, с изключение на този край Балтийско море.

" Когато бях дете знамената на Швеция и Иран бяха закачени на стената над леглото ми. Не мислех за коя страна бих желал да играя, а за това да си намеря клуб ", споделя нападателят в изявление за СИ ЕН ЕН.

Една от фантазиите му се сбъдва при започване на 2017 година Треньорът на шведския народен тим Ян Андерсон го вика за контролите против Кот д'Ивоар и Словакия и той бележи гол още при първия си удар към вратата. По време на европейската авантюра на " Йостерсунд ", той се разписва и във вратите на надалеч по-титулуваните " Галатасарай ", " Атлетик " Билбао, ПАОК и... " Арсенал ".

Качествата му разсънват нечуван интерес. Вече някогашният управител на " артилеристите " Арсен Венгер го дефинира като " превъзходен състезател както в механически, по този начин и в тактически проект ". Отборите като " Уест Хем " и " Лестър " пък изпращат скаути на неговите мачове.

HAPPY NEW YEAR

A post shared by Saman Ghoddos (@saman.ghoddos) on Aug 14, 2017 at 12:22pm PDT

Но те не са единствените.

Родителите на Годос са от Ахваз - град в Иран. Факт, който не убягва на националния селекционер на азитската страна Карлош Кейрош.

Талантливият футболист към момента няма публични мачове за Швеция и има правото да играе за Иран, макар че в никакъв случай не е посещавал страната.

" Кейрош сподели, че доста харесва стила ми на игра и че ще бъда положително попълнение към отбора ".

Неочаквано, нападателят е изправен пред алтернатива. Трябва да реши дали се усеща повече швед или иранец.

" Това е едно доста мъчно решение. Обичам и двете страни ", споделя още Годос.

След административни забавяния от страна на ФИФА, Швеция се пробва да завоюва лоялността му, само че в последна сметка Иран печели борбата.

Годос посещава Иран за първи път през септември 2017 година, с цел да се причисли към новите си съотборници в националния отбор и с цел да получи новия си паспорт.

В тима го посрещат с отворени прегръдки. Вече има 7 мача и 1 гол против Панама.

На международното състезание в Русия Иран е в група с Португалия, Испания и Мароко. Въпреки тежкия чоп, нападателят има вяра, че родината му може да сервира изненада.

Подобен е казусът с Вилфрид Заха , единствено че играчът на " Кристъл Палас " няма да взе участие на Мондиала.

Роден в Кот д'Ивоар, на 4-годишна възраст се мести със фамилията и осемте си братя и сестри в Англия. През 2012 година той споделя, че лоялността му е разграничена на две - сред родната му страна и Острова: " Когато настъпи моментът, ще направя своя избор ".

Заха играе за националните тимове на Трите лъва до 19 и 21 години. Влиза в игра за мъжете в две другарски срещи. Но през ноември 2016 година, след 4 години без мач за представителния отбор, полузащитникът взема решение, че е време да се обърне към своята татковина.

Английските медии упрекнаха 24-годишния Заха в липса на самообладание, а някогашният бранител Дани Милс допусна, че той просто е направил по-лесната крачка.

Истината е, че Заха желае единствено да се усеща оценен.

" Сякаш бях отритнат от Англия. Четири години във футбола са много дълго време, по тази причина въобще не скърбя. Никой не се сети за мен. А от Кот д'Ивоар, макар че към този момент ги бях пренебрегнал, демонстрираха, че имат вяра в мен. "

Венсан Компани - 100% белгиец, 100% конгоанец.

Настоящият тим на Белгия изобилства от гении. Но малко са наясно с културните и езиковите разлики сред играчите на " алените дяволи ". Докато някои приказват френски, други поддържат връзка на фламандски, само че не всички футболисти са способни да ги схващат.

Венсан Компани е второ потомство преселник . Говори свободно пет езика и е водач в цялостния смисъл на думата.

Защитникът е част от 23-мата играчи на Белгия, които ще съставляват страната на Мондиала в Русия. Дори травмата, която получи в приятелския мач против Португалия на 2 юни, не му попречи да остане отвън селекцията на Роберто Мартинес.

Шампионът на Англия с " Манчестър Сити " е роден в Брюксел в фамилията на конгоанец и белгийка . Той има вяра, че е привилегия да имаш правото да се бориш от името на две страни.

" Представлявам своето завещание. Чувствам се 100% белгиец и 100% конгоанец . Гордея се с този факт. Старая се да играя добре за Белгия и се надявам, че хората в Конго ще се гордеят с моите достижения ", споделя той.

От десетилетие Компани е част от " Манчестър Сити ". Той мина при " жителите " след трансфер от " Хамбург " за 10 млн. евро.

За този интервал доста скъпоструващи звезди минаха през отбора от Манчестър, а пет мениджъра си пробваха шанса край тъчлинията. Компани обаче си остава непоклатимата стена в състава на " Сити ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР