Докато президентът на Филипините избива и затваря опозиционерите и прибира

...
Докато президентът на Филипините избива и затваря опозиционерите и прибира
Коментари Харесай

Легендата за Фердинанд и Имелда Маркос

Докато президентът на Филипините избива и затваря опозиционерите и прибира в персоналните си сметки милиони от държавния бюджет, то брачната половинка му харчи милиони за ден-два в бутиците на Ню Йорк.

Малко е да се каже, че Първата дама е живяла в лукс. По-точно е да се каже, че е живяла в невъобразим лукс и обилие и за това още се носят митове. Не става дума за единствено за облекла, обувки и скъпоценности, въпреки че и при тях Имелда е надхвърлила естественото усещане.

Но даже тоалетната й хартия не е била елементарна, а от тънка и фина коприна. Когато властта на Маркос над Филипините завършва,семейството се изнася от страната с частен аероплан, претрупан с величествен персонален багаж. Той съдържа 23 дървени сандъка, цялостни до горе със скъпи движимости, повече от 400 бижута, измежду които скулптура на Христос от слонова кост, украсена с диаманти, 24 кюлчета злато, подарени на Имелда от Фердинанд за годишнина от сватбата им и още доста други.

Само с цел да опишат багажа си при идването си в Хаити, на семейство Маркос са били нужни 23 листа формат А-4. Но описаното надалеч не е всичко. Маркос има сметки в множеството огромни задгранични банки, а за дребни разноски носел със себе си 15 милиона $ в едри банкноти. В същото това време половината от филипинците са изкарвали деня с два $.

Фердинад Маркос става президент на Филипините през 1965 година, като дава обещание на народа си битка с корупцията. Вместо това стартира да прибира всичко в страната си, което му хареса в персонални сметки. В това число, репарациите, плащани от Япония след капитулацията й във Втората международна война, парите от Съединени американски щати, отпуснати за икономическо възобновяване на страната, заеми от задгранични банки, отпускани на Филипините.

Схемата на кражбите е известна. Всяка седмица сътрудници на президента носят в двореца му чували с пари, които той изпраща в офшорни зони, където има свои компании. Само в Швейцария банковите сметки на семейство Маркос са 69. Колко са парцелите, именията, постройките, закупени в доста страни по света, никой и до момента не може да каже с акуратност. Само в Манхатън те имали 4 небостъргача.

Но огромната уязвимост на фамилията са творбите на изкуството. Маркос основават сбирка от произведения на Микеланджело, Гоя, Моне, Мане, Пикасо и още доста от най-скъпите художници. Имелда Маркос умее да живее красиво. С парите, откраднати от брачна половинка й, несъмнено. Като легенда се споделя за нейния шопинг в Ню Йорк през 1983 година, когато за два дни похарчила 5 милиона $.

Когато във Филипините се открива нов курорт, само че липсва задоволително пясък за плаж, тя заповядва и пясък се кара от Австралия. Но огромната й уязвимост са обувките. В нейните дрешници е имало към 3 000 чифта, някои от които украсени с диаманти и злато. Когато фамилията бяга от страната,

Имелда съумява да вземе единствено към 300 от обичаните си обувки. За своите посетители дамата на президента обича да устройва запаметяващи се купони. Да отидеш на подобен ваучър било най-висока чест за висшата класа на Филипините. Дрехите се поръчвали в Европа, най-често във Франция в известни фешън къщи. Доставяни са със аероплан часове преди началото на празненството.

Върхът на разточителството на Имелда е по време на сватбата на дребната й щерка. Тогава, в чест на събитието тя построила хотел и малко летище. Каретата на младоженците е поръчана в Австрия, а конете са доставени от Мароко.

Фердинад Маркос е президент на Филипините 30 години. За това време е хвърлил в затвор 30 000 опозиционно настроени филипинци, издал е 3200 смъртни присъди, а побоите, изнасилванията и отвличанията на несъгласни с него хора не могат да се изброят. Пада от власт през 1986 година, когато и армията потегля против него. Той съумява да избегне саморазправата, бяга в Съединени американски щати и умира през 1989 година.

През 1993 година Имелда Маркос е приета за отговорна в шикалкавене и е наказана на 18 години затвор. Тя апелира и евентуално благодарение на парите си, съумява да получи оправдателна присъда. Това е легенда за над 7 милиарда $, на колкото се пресмятат откраднатите пари от семейство Маркос. Но дали те са им донесли благополучие? Спорен въпрос.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР