Докато по-младите технологични милиардери като 51-годишния Илон Мъск и Марк

...
Докато по-младите технологични милиардери като 51-годишния Илон Мъск и Марк
Коментари Харесай

Броят на милиардерите в света намалява, а възрастта им скача

Докато по-младите софтуерни милиардери като 51-годишния Илон Мъск и Марк Зукърбърг, на 39 година, преобладават в заглавията, свързани с най-богатите хора в света, по-голяма част от тях в действителност са над пенсионната възраст, съгласно ново изследване, представено от CNBC.

В момента междинната възраст на общо 3194 милиардери в света е 67 години, оповестява компанията за данни Altrata в отчет, оповестен в сряда.
42% са на възраст над 70 години, а по-малко от 10% са на възраст под 50 години, сочи отчета на Altrata.

Макар че софтуерните вундеркинди, както и музикалните и спортните звезди, получават най-голямо внимание, милиардерите са най-вече застаряващи бизнесмени, като Уорън Бъфет, на 92 година, и Бернар Арно, на 74 година

Според отчета на Altrata междинната възраст на милиардерите в света в действителност леко се е нараснала през последните пет години.

„ Много от по-младите милиардери са създали своето благосъстояние в областта на технологиите, която е промишленост за бързо основаване на благосъстояние, и за това получават доста медийно внимание “, разяснява Мая Имберг, старши шеф и началник на анализите в Altrata. По думите ѝ в множеството случаи натрупването на благосъстояние лишава доста време, в случай че не е наследено.

Различните възрастови групи милиардери имат разнообразни източници на благосъстояние

21% от милиардерите под 50 години са създали положението си в банковия/финансов бранш, а 20% - в областта на технологиите.
Милиардерите на възраст сред 50 и 70 години са създали по-голямата част от парите си в банките и финансите (24%) и индустрията (8,3%), до момента в който тези над 70 са създали своите милиарди от финанси (18%), промишлени конгломерати (11%) и недвижими парцели (8,3%).

Броят на милиардерите в света е намалял с 3,5% през 2022 година до общо 3194, съгласно Altrata. Въпреки че цифрата може да се е нормализирало или даже леко да се е повишило тази година с повишаването софтуерния бранш, съгласно отчета спадът през 2022 година е първият от 2018 година насам.

Северна Америка отбелязва спад от 2,3% до 1011 милиардери, Азия - 7,1%, а Европа - 2,2%.

Съединени американски щати към момента имат най-вече милиардери в света – 955, което съставлява съвсем една трета от всички най-богати хора в света. Китай е имал 357 милиардери към края на 2022 година, написа Профит.бг.

Жените към момента съставляват дребен дял от милиардерите – 12,5%, съгласно отчета. И въпреки всичко като група те са по-млади от своите сътрудници мъже – 18% от дамите милиардерите са на възраст под 50 години.

В Ню Йорк живеят най-вече милиардери (136), съгласно отчета. Хонконг е на второ място (със 112), следван от Сан Франциско (84), Москва (76) и Лондон (75).
Въпреки че 4-те от първите най-населени с милиардери 15 града са в Съединени американски щати, международното благосъстояние бързо се популяризира в други страни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР