Докато изкуственият интелект предизвиква сътресения сред цялата работна сила -

...
Докато изкуственият интелект предизвиква сътресения сред цялата работна сила -
Коментари Харесай

Жените са най-застрашени от загуба на работа заради изкуствения интелект

Докато изкуственият разсъдък провокира разтърсвания измежду цялата работна мощ - от сценаристи до финансови консултанти, става известно, че технологията ще размени непропорционално доста работни места, които нормално се заемат от дами, сочи изследване на компанията за разбор на човешките запаси Revelio Labs.

" Разпределението на половете по специалности отразява предразсъдъците, надълбоко вкоренени в нашето общество, като дамите постоянно са лимитирани до функции като административни асистенти и секретарки ", споделя Хаки Озденорен, икономист в Revelio Labs. " Вследствие на това въздействието на ИИ се изкривява според от пола. "

Revelio Labs разпознава работните места, които е най-вероятно да бъдат сменени от ИИ, въз основа на изследване на Националното бюро за стопански проучвания. След това те определили разпределението на тези работни места по пол и открили, че доста от тях нормално се заемат от дами, като да вземем за пример събирачи на сметки, чиновници по ведомостите и персонални секретарки, оповестява Блумбърг.

Напредъкът в ИИ задълбочава неравенството сред половете в международната работна мощ, където фирмите обмислят да съкратят част от личния състав и да употребяват генеративен ИИ в работния си развой. International Business Machines Corp. неотдавна съобщи, че забавя наемането на чиновници за длъжности, които могат елементарно да бъдат сменени от ИИ в бек-офис функционалностите, като да вземем за пример човешките запаси. Главният изпълнителен шеф Арвинд Кришна предвижда, че до 30% от тези позиции могат да бъдат сменени от автоматизация в границите на пет години, което евентуално може да докара до загуба на към 7800 работни места.

ИИ е по-вероятно да поеме рутинни работни места, такива, които се заемат най-вече от дами. Например моделът ChatGPT на OpenAI Inc. може бързо да търси, преглежда и обобщава огромни размери текст - задания, които нормално лишават доста повече време на правосъдните помощници. В региона на набирането на личен състав ИИ може да автоматизира процеса на подбиране на автобиографии - задача, за която преди са били нужни повече хора, споделя Озденорен.

Но това не значи, че други висококвалифицирани служащи могат да се усещат сигурни за работните си места. Според Revelio Labs предварителните проучвания също по този начин демонстрират, че генеративният ИИ може да окаже по-голямо влияние върху високоплатените специалности, в сравнение с върху нетрадиционните работни места в производството.

" Занапред обезпечаването на благоприятни условия за преквалификация ще бъде от основно значение за дамите, с цел да се ориентират в изменящия се трудов пейзаж ", споделя Озденорен. " По този метод можем да се възползваме от капацитета на изкуствения разсъдък, като в същото време използваме техните скъпи умения и опит ", сподели той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР