Докато американските конгресмени спорят за последния пакет от стимули на

...
Докато американските конгресмени спорят за последния пакет от стимули на
Коментари Харесай

Валутните играчи залагат на металите

Докато американските конгресмени спорят за последния пакет от тласъци на президента Джо Байдън за трилиони долари, валутните играчи към този момент избират спечелилите от взрива на разноските за инфраструктура, които ще се похарчат за проекта.   

Те се насочват към страните - съществени източници на мед, която е нужна за подсилване на електрическите мрежи, на желязна руда за производството на стоманените пръти в бетона, и на никел за захранваните с акумулатори транспортни средства. За тези от тях, които по предписание не влагат непосредствено в метали, валутните тържища са първокласното място да изразят позициите си посредством покупката на фючърсни контаркти и варианти. Очакванията са, че някои свързани със суровините валути ще получат спомагателен подтик в допълнение към поддръжката за рефлационната търговия, която господства пазарите от месеци.

Имайки поради рамката на програмата на Белия дом в размер на 2.25 трлн. $, капиталови компании прибавят към листата на желаните валути канадския $, чилийското песо и австралийския $.

Предложението на Байдън към момента се сблъсква с твърдата опозиция на републиканците, които желаят по-скромен разходен пакет. Формират се обаче първичните оценки за набора от валути, към които гледат вложителите оттатък евентуалните спънки за растежа от нарастванията на налозите в капиталовата стратегия. Те по-скоро подчертават върху капацитета на американския проект да ускори стопанските системи на по-голямата част от произвеждащия първични материали свят, като Европа и Азия също натъртват на инфраструктурни усъвършенствания. 

Разбира се, да се дефинира доколко упованията за свежи разноски за инфраструктура движат пазарите, е същинско предизвикателство. Защото валутните курсове зависят от чудноват и нестабилен информативен набор от  разнообразни места по света, в това число: генералните рискови настройки, диференциалите на лихвите и на растежа, а в наши дни - относителният триумф на имунизационните акции. 

Какво демонстрират фючърсните договори

Изградените фючърсни позиции са отражение на убеждението за начало на така наречен " суперцикъл "  на търсенето на избрани първични материали, което може да се трансферира и в идващото десетилетие.

Спекулантите, употребяващи заемен капитал за валутна търговия, към този момент са закрили късите си позиции в австралийски долари и не са чак толкоз негативно настроени към канадската валута. Междувременно, вложителите стават все по-уверени в бъдещия напредък на чилийското песо след растежа на цените на медта, сочат данни на националната централна банка. Не всички " суровинни " валути обаче са на облага: фючърсните договори демонстрират, че спекулантите към момента залагат срещу южноафриканския ранд. 

Налице са и други признаци, че обвързваните с металите валути в последно време са получили спомагателен подтик. Канадският и австралийският $ изпреварват по пазарни резултати доста съществени валути от началото на годината. Чилийското песо пък е една от най-печелившите към щатския $ от жестоко две дузини парични единици от развиващия се свят. 

Да уцелиш момента

Регистрираният в Канада мениджър на активи AGF Management е нараснал дългите си позиции в канадски долари през последните няколко месеца и е запазил експозицията си в австралийски долари в очакване разноските за инфраструктура да са " попътен вятър ". Макар че признава, че е доста мъчно да се дефинира вярното време, в което тези благоприятни условия ще получат ценово изражение във валутите. AGF се стимулира, че " една от съблазнителните черти на суровинните парични единици - били те от Г-10 или от огромни елементи от разрастващите се пазари - е, че инфраструктурата основава равнище на поддръжка за тях и за страните им ".

Базираната във Филаделфия капиталова група Brandywine Global  Investment Management пък е станала още по-сигурна във фирмените инвестиции във валутите на страни, които създават сила и метали, като Канада и Чили, паралелно с Бразилия, Колумбия, Индонезия, Норвегия, Нова Зеландия и Русия и " не счита да ги редуцира ".

Чили е най-големият производител на индустриална мед в света, която завърши седмичната си търговия в непосредственост до най-високата си цена за последните девет години. Австралия, която също има богати медни находища, е и основен източник на желязна руда - съществена съставка на стоманата. Канада пък има и мед, и желязна руда, и никел. 

Подемът на стоманата

Когато Байдън разгласи инфраструктурния си проект на 31 март, цените на стоманата в Америка скочиха с съвсем 6%, а американските производители на суровината се оказаха измежду най-облагоделстваните от осъществените след това покупко-продажби. 

Дори амбициозната стратегия на демократите да бъде орязана до препоръчаните на 23 април от републиканците 600 милиарда $, това ще провокира в допълнение 30-процентно нарастване на щатските разноски за метали до края на 2025-а, по сметки на Крис Плъмър - основен изпълнителен шеф на компанията Metal Strategies.

Инвестиционната група Manulife Investment Management има " удобно " мнение за валутите на Канада, Австралия, Мексико и Нова Зеландия и стартира да оглежда Чили. Стратезите са построили позиции в облигации на тези страни и желаят да прибавят още в очакване спредовете на доходността да се свият. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР