Доха. Няколко европейски държави работят върху откриването на съвместна дипломатическа

...
Доха. Няколко европейски държави работят върху откриването на съвместна дипломатическа
Коментари Харесай

Макрон: Няколко европейски държави работят за отваряне на съвместна мисия в Афганистан

Доха. Няколко европейски страни работят върху откриването на взаимна дипломатическа задача в Афганистан, която да разреши на техните посланици да се върнат в страната, сподели френският президент Еманюел Макрон в границите на обиколката си в страните от Персийския залив, представен от Reuters .

Западните страни към момента прецизират по какъв начин да се свържат с талибаните, които превзеха Афганистан в стремително нахлуване през август, до момента в който водените от Съединени американски щати сили завършваха изтеглянето си.

Съединените щати и други западни страни затвориха посолствата си и изтеглиха дипломатите си, когато талибаните превзеха Кабул, след което екстремистите оповестиха краткотрайно държавно управление, чиито висши членове са под глобите на Съединени американски щати и Организация на обединените нации.

„ Ние мислим за организация сред няколко европейски страни... общо място за няколко европейци, което би разрешило на нашите посланици да участват “, сподели Макрон пред кореспонденти в Доха, преди да се насочи към Джеда в Саудитска Арабия.

Съединените щати, европейските страни и други не са склонни публично да признаят доминираното от пущуните придвижване на талибаните, обвинявайки ги, че се отхвърлят от обещанията за политическо и етническо приобщаване и отбрана на правата на дамите и малцинствата.

" Това е друг демарш от политическо самопризнание или политически разговор с талибаните... ние ще имаме посланичество незабавно щом можем да го отворим ", сподели той, добавяйки, че към момента е належащо да се изгладят проблемите със сигурността.

В изказване след диалозите с талибаните преди седмица Европейският съюз предложи скоро да открие задача.

„ Делегацията на Европейски Съюз акцентира, че опцията за определяне на минимално наличие на място в Кабул, което няма да докара до признание, ще зависи директно от обстановката със сигурността, както и от ефикасните решения на фактическите управляващи, които да разрешат на Европейски Съюз да подсигурява съответна отбрана на своя личния състав и пространствата “, се споделя в известието.

Франция настрана разгласи в петък, че е направила задача по евакуация в Афганистан благодарение на Катар, извеждайки повече от 300 души, най-вече афганистанци, отвън страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР