„Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не

...
„Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не
Коментари Харесай

Производител на храни: Договорят се постове и министерства, а никой не се е срещнал с бранша

„ Договорят се постове, министерства и съдружни съглашения, а никой не се е срещнал с сектора, с цел да приказваме какви политики могат да залегнат в съдружните съглашения “, разяснява пред Българска национална телевизия Димитър Зоров от Асоциацията на Млекопреработвателите.

Той съобщи, че млечните артикули са доста по-евтини от себестойността си, а по-ниските ценови оферти на пазара може да не съдържат нужната хранителна стойност.

Зоров е безапелационен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба .

В един кашкавал за 20 лева./кг се включват комерсиалната надценка - към 40%, 20% Данък добавена стойност и за производителя остават 40% облага (около 8 лева за кг.). В момента млякото на борсова цена в Европа е към 1 лева, а в България - към 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко – т.е. единствено суровината без труд излиза към 9 лева

„ Как може да излезе кашкавал за 12 лева в случай, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ “, пита производителят.

„ Положението на българските производители и преработватели не е по никакъв начин розово “, удостовери и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. „ От една страна нарастват цените на ресурсите, нужни за растениевъдството - торове, горива и други, въпреки това има и напън на пазара, който е доста конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата “, предизвести той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР