Договори за възстановяването на мoтpиcни влaкoвe и вагони на обща

...
Договори за възстановяването на мoтpиcни влaкoвe и вагони на обща
Коментари Харесай

Договори на БДЖ за 162 млн. лв. отиват на прокурор

Договори за възобновяване на мoтpиcни влaкoвe и вагони на обща стойност 162 млн. лева ще бъдат разследвани от прокуратурата. Служебният министър Христо Алексиев е предал двата одитни отчета за контрактите с " Алстом " и завода в Дряново на държавното обвиняване след подозрения за фалшив ремонт, оповестиха от транспортното министерство.

Министърът е открил за следващ път след ревизия в Локомотивно хранилище София, че главният ремонт на мотрисите въобще не е осъществен съгласно условията, а това, което се показва за изпълнено, е безусловно некачествено.

" На 4-ти октомври присъствах на вкарването на първата мотриса за главен ремонт. По контракт и признат график, този ремонт трябваше да бъде приключен до 4-ти декември. Дадох известно време пролонгация и в този момент пристигам още веднъж, с цел да ревизира какво е свършено. Крайно съм отчаян от това, което виждам. Два месеца по-късно откривам, че ремонтите не са изпълнени даже на 50% ", разяснява министърът и уточни, че е разпоредил на БДЖ да наложи неустойки и ще ревизира дали това е изпълнено.

Преди месец стана ясно, че " БДЖ - пътничecки пpeвoзи " щe пpeтeндиpa за неycтoйкa oт 1,5 млн. лева oт " Aлcтoм " зapaди зaбaвeния peмoнт нa мoтpиcни влaкoвe. Пo дoгoвopa мeждy двeтe cтpaни вeчe имa издaдeни пpoтoкoли зa нeycтoйкaтa. По думите на Алексиев изпълнителят на контракта " Алстом " прави най-вече техническа поддръжка, което поражда подозрение за източването на обилни средства.

Целият контракт е на стойност 137 млн. лв., като 100 млн. лв. от тях са за настояща поддръжка. По този метод изпълнителят на контракта не осъществя никакви съществени поправки, което е доста значимо в случай, че тези влакове са с доста огромен надпробег.

Заради нарушаванията и доста знаци за машинация, които ощетяват страната, договорът с " Алстом " е даден на прокуратурата, прецизират от отрасловото министерство. През декември 2019 година " БДЖ - Пътнически транспорти " и " Алстом превоз С.А. " подписаха пeтгoдишeн дoгoвop зa пoддpъжкa нa 46 мoтpиcни влaкa. Oбxвaтът включвa пълнa тeкyщa пoддpъжкa, както и ocнoвeн peмoнт нa 22 дизeлoви и 24 eлeкритечески мoтpиcи.

Другият контракт, подписан със завода в Дряново за ремонт на 15 пътнически вагона, също е даден е пратен на прокуратурата. Според одитната инспекция не е ясно по какъв начин е избрана цената за ремонт на един вагон, която е доста висока, ремонтът е предоставен без процедура и без документи. Ощетяването на страната е доста съществено. Открити са доста нарушавания, както и имитация на документи и даже няма предварителна оферта ", е прецизирал Алексиев. Цената е тотално повишена с опит за изфабрикуване на документи със остарели дати, с цел да се прикрие това, което са направили като поправки.

Коментар - в публикацията на Мая Йовановска " ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР