Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от толтакси няма

...
Договореният с превозвачите тримесечен
период за анализ на приходите от
толтакси няма
Коментари Харесай

Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата

Договореният с превозвачите тримесечен период за разбор на приходите от толтакси няма по какъв начин да бъде актуален заради рецесията. Направен е разбор на обхвата на системата и ще бъде предложена смяна в него, като се включат още пътни прави, защото в момента има области, в които няма пътни участъци в обсега на тола.

Това разяснява през вчерашния ден министърът на регионалното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Министърът означи, че по данни от представители на транспортния отрасъл от 13 март до 26 май транспортите са редуцирани със 70%. От 1 март, когато толтаксите за превозни средства над 3,5 тона влязоха в сила, до 26 май, в това число, са купени маршрутни карти на стойност 16 461 830 лева От тях 75% са продадени през каналите на АПИ – 500 терминали за самотаксуване, разположени по протежението на републиканската пътна мрежа и в основните бензиностанции, уеб страницата bgtoll.bg, мобилното приложение и касите в областните пътни ръководства в цялата страна и на главните гранични контролно-пропускателни пунктове. Обработените за същия интервал тол декларации за автоматизирано таксуване от електронната система (с бордови устройства и GPS тракери) са 40 млн. на стойност над 9 млн. лева Така приходите от толтакси са общо близо 26 млн. лева

От 13 март до 26 май, в това число, броят на продадените винетки за леки коли е 593 999 на стойност 36 381 353 лева Приходите от тях през месец април 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година са намалели наполовина. През април 2020 година са продадени 181 580 винетки за 11 519 479 лева, а през 2019 година - 459 831 винетки за 22 412 817 лева

От началото на годината до 26 май, включително, приходите от пътни такси – винетки и тол, възлизат на 186 202 712 лева

От началото на 2020 година до 26 май 2020 година, включително, броят на продадените електронни винетки е над 2,5 млн. на стойност 160 млн. лева

На въпрос за удължение на периода на валидност на винетките проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, означи, че те се плащат за време, а не за изминато разстояние и в европейската практика няма въведен обезщетителен механизъм. Той добави, че по време на извънредното положение е имало смяна в модела на продажба на винетки – потребителите са предпочитали тези с по-кратък период, като след анулацията му се е увеличила продажбата на дълготрайните винетки.

Министерството на районното развитие и благоустройството, Агенция „ Пътна инфраструктура “, Дирекцията за национален строителен надзор и Агенцията по геодезия, картография и кадастър работиха на цялостни обороти за целия интервал на рецесията, коментира министър Аврамова. Тя добави, че нито една от структурите на министерството не е серпантина работа при съблюдаване на всички мерки с цялостното схващане, че строителният бранш е един от двигателите за стопански напредък.

От началото на рецесията единствено АПИ е разплатила към 170 млн. лева, отчете министърът. Агенцията администрира голям размер от планове с обща дължина около 350 км, подсети тя.

Петя Аврамова заяви, че евентуално ще бъде подписано позволение за градеж за участък 3 от Автомагистрала „ Хемус “ – от п. в. „ Каленик “ до разклона за Плевен. Очаква се предварително да бъде завършена отсечката сред пътните възли „ Буховци “ и „ Белокопитово “. Работи се в двата сектора на Автомагистрала „ Европа “, като трасето от Драгоман до Сливница може да бъде приключена предварително, осведоми още тя.

116 публични поръчки за към 850 млн. лева. без Данък добавена стойност за строителство или реконструкция на ВиК обекти са обявени от ВиК оператори. Предвижда се да бъдат обявени общо към 190 процедури за около 400 обекта. Финансирането за тях е от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.

Проектите на обща стойност към 1,8 млрд. лв. с Данък добавена стойност бяха дефинирани с разработените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството регионални прединвестиционни изследвания за областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Шумен, Добрич и Бургас. Такова беше направено пилотно и за област Смолян. Те ще се осъществят през сегашния програмен интервал, като този за Смолян е към този момент в осъществяване.

Предстои оповестяване на обществена поръчка за създаване на регионални прединвестиционни планове за 6 новоконсолидирани ВиК оператори - Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За финансиране на готовите разработки на РПИП ще може да се кандидатства през следващия интервал.

Обслужването на една административна област от един ВиК оператор е сред принципите, които са заложени в проекта на новия Закон за ВиК. Предвижда се той да бъде оповестен за публично обсъждане през идната седмица, осведоми също регионалният министър. В него се предвижда също да се намали регулаторната тежест, да се преразгледат показателите за качество, да се запази социалната търпимост на цената на ВиК услугите, само че да се промени структурата им, както и да се обезпечава целево финансиране на бранша посредством държавния бюджет, с цел да не се покачват драстично цените и да не се надвишава прага на социалната търпимост.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР