Договорената визита на американски енергийни експерти на енергийни обекти в

...
Договорената визита на американски енергийни експерти на енергийни обекти в
Коментари Харесай

Енергийните експерти от САЩ с интерес и към ТЕЦ Марица Изток 2

Договорената аудиенция на американски енергийни специалисти на енергийни обекти в България към този момент е реалност. След като в понеделник делегацията е посетила площадката на бъдещата АЕЦ " Козлодуй ", а ден по-късно нейните членове са се срещнали с премиера Бойко Борисов, предстоят пътувания до АЕЦ " Козлодуй " и до Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", към която е проявен спомагателен интерес от страна на експертите. Те ще останат в България до 13 декември.

Посещението бе контрактувано с Кристофър Форд, асистент държавен секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати, при негова аудиенция в София преди визитата на Бойко Борисов в Белия дом в края на ноември. При срещата с президента на Съединени американски щати Доналд Тръм този ангажимент беше доказан.

" Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме извънредно лоялни и положителни сътрудници за образец. Второ - че " Балкански поток " и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подкрепят за същинската диверсификация на целия район. И трето - че нуклеарната енергетика не би трябвало да живее под някакви канони, изключително когато приказваме за зелени сили, непорочност на въздуха, качество на живот ". Това е декларирал в този момент в София министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с специалисти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на Съединени американски щати, представен от държавната пресслужба.

На диалога са участвали и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

" Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, изключително в този момент, когато Европейска комисия приема проекта за " Зелена Европа “. Така че " Белене " и " Козлодуй " стават две извънредно значими площадки освен за диверсификацията, само че и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години “, споделил Борисов във вторник пред енергийните специалисти от Съединени американски щати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР