Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония

...
Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: В Македония говорихме на един език

Договорът за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Македония беше необходим, тъй като години наред имаше напрежение.

Инициативата за сключване на съглашение беше на България, заради много постоянно враждебни дейности и на предходното македонско държавно управление, и на учени.

Това сподели вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по bTV.

Този контракт е необходим, най-малкото, с цел да се построи доверието сред двете държавни управления и политиците. Разбира се, доверието сред хората е извънредно значимо, в текста има заложени тези неща, сподели още тя.

Напрежението беше основано изкуствено, не от България, само че и ние има какво да променим в себе си, уточни тя. С Договора печелим няколко неща – демонстрираме, че българското държавно управление може да взема решение без ходатайство проблемите със съседите си, че освен на думи, само че и на каузи работим за постоянни Балкани, което е и една от задачите на българското европредседателство, печелим прекъсване на антибългарската акция, доближаване на жителите, на бизнесите, на културата.

И икономическият резултат не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума – за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват резултата от този контракт и посредством икономическото, и посредством културното измерение, сподели Захариева.

Ефектите към този момент започнаха да се усещат като наслада и страст у жителите на двете страни. Това в действителност е огромен миг, сподели още тя. Вицепремиерът сподели още, че с македонските си сътрудници са разговаряли без преводачи. „ Разбира се, че се разбираме прелестно, вижда се, че не се употребяват преводачи, ясно е, че няма потребност. Неслучайно и разговорът е толкоз елементарен – ние сме толкоз близки “. „ Говорим на един език, по този начин да се каже “, добави Захариева. На въпрос какъв е той, тя отговори: „ Ние приказваме на български “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР