Договорът за името на Македония задължават България да е изключително

...
Договорът за името на Македония задължават България да е изключително
Коментари Харесай

Договорът за името на Македония задължава България да е изключително внимателна, каза Радев

Договорът за името на Македония задължават България да е извънредно деликатна поради " географските и исторически обременености " в района. Това сподели президентът Румен Радев на конференция с македонския си сътрудник Георге Иванов, който е на посещаване в България.

" Република Македония, която се предлага да носи името Република Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин, " добави Радев. Освен това президентът счита, че България има потребност от гаранции, че Договорът за добросъседство, подписан през август 2017 година, " ще остане изцяло в действие и когато отсреща имаме Република Северна Македония ".

Той приветства напъните за разрешаване на проблема, тъй като са " значима стъпка по пътя на атлантическата и европейската интеграция (на Македония), която поддържаме ". Според него обаче обстановката задължава България да следи " освен договарянията сред Македония и Гърция, само че и да ги има поради в договарянията в двустранните връзки " с Македония. Основният залог за поддръжка по думите му е спазването на политическата декларация от 1999 година и Договора за добросъседство от 2017 година, съгласно който " двете страни се задължават да нямат действия една против друга ", били те сепаратистки, свързани с териториални искания или недобронамерена агитация.

Радев посрещна Иванов тази заран, само че президентът няма да бъде признат от премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева по време на двудневното си посещаване поради рецесията, която отприщи решението му, ден откакто Гърция и Македония оповестиха, че има договорка за името, да ѝ наложи несъгласие, в случай че тя бъде гласувана в Народното събрание.

Помолен да разяснява решението на представителите на българския кабинет, македонският държавен глава сподели: " Сега ми беше обявено, само че решението е негово. (Борисов) не е единствено министър председател на България, а и на страна ръководител на Европейски Съюз, която би трябвало да предизвиква разговора. "

" Както са основали контракта без мен, по този начин и ще го завършат "

Според Иванов сегашният миг е " доста сензитивен... Но в такива моменти се познават и същинските другари. "

След като благодари на Радев за другарството и за усъвършенстваните връзки сред двете страни, той изясни съответно за какво не поддържа контракта с Гърция - тъй като той изисква смяна в Конституцията и тъй като досегашните македонски водачи са отхвърляли така наречен принцип " ерга омнес " за приложимост на новото име какво в интернационалните връзки, по този начин и вътрешнополитически. Иванов отхвърли да е " гонил " премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров на среща за контракта през вчерашния ден.

" Не съм бил включен и осведомен (с преговорите). Затова срещата продължи малко. Както са го основали без моето присъединяване, по този начин и ще го завършат без мое присъединяване. Президентът е изключен... за какво да легализира документа? "

Иванов възрази след журналистически коментар, че предходни негови решения (като прошка за високопоставени политици и отвод да даде премиерски мандат на Заев) са отприщвали политически рецесии, а в този момент може да сложи под въпрос евроатлантическата вероятност на страната. " Не одобрявам квалификации, че съм блокирал Македония... Знае се кой блокира Македония от години, кой пречи на просперитета на един народ. "

" Ролята ни на Западните Балкани да не се свежда до обятия "

Радев от своя страна изясни, че с сътрудника си Иванов е имал " тежък диалог " и че " България е мощно обезпокоена от ескалацията в Македония в миналия ден, скъсването на разговора на институциите в подобен сериозен миг. "

" Призовах президента Иванов да бъде лидер в разговора, тъй като това е значимо изискване за постигането на стратегически цели " като участие в Европейски Съюз и НАТО, сподели още президентът. Той насочи и рекомендация към премиера Борисов и министрите му да търсят " разговор с всички институции " в Македония, освен с държавното управление, само че и с президента, опозицията и други.

Радев изрази вяра, че поради протичащото се в Македония ролята на България на Западните Балкани " няма да се сведе до обятия ". По-късно добави, че " залогът сега е доста огромен " и е значимо какво ще се случи в Македония, тъй като натам гледа " цяла Европа " и е значимо обстановката да бъде преодоляна, с цел да има опция за евроатлантическата интеграция на страната.

Фотогалерия: Хиляди стачкуваха в Скопие против името Северна Македония >

" Европейски Съюз беше не запомнил района "

Радев добави, че за четири месеца това е третата му среща с Иванов (той беше на публично посещаване в Скопие през февруари) и сегашната аудиенция е била планувана да съвпадне с последните дни на българското председателство. Той благодари за ангажемента на Иванов за присъединяване на македонска представителна рота на 6 май.

Иванов сподели, че " с подписването на Договора за добросъседство и съдействие (България и Македония) внесоха нов дух в връзките сред страните си " и това е " позитивен образец за страните на Балканите ", довел и до увеличение с 11 на 100 на комерсиалния продан, оповестяване на нови трансгранични вложения и повишен приток на туристи и в двете направления на границата. " Благодарни сме, че България върна района в дневния ред на Европейски Съюз, който го беше не запомнил " и, ангажиран със себе си, обръщаше малко внимание на Балканите, сподели още президентът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4794)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР