Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне

...
Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне
Коментари Харесай

Могерини: Договорът от Преспа е уникален, едва ли ще има друга такава възможност

Договорът от Преспа е неповторима опция за помиряване и затваряне на 20-годишния спор сред Скопие и Атина. Тази опция може и в никакъв случай повече да не се повтори.
Това сподели в изявление за македонската държавна организация МИА висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
" Имах привилегията да участвам на подписването на Договора през месец юни край Преспа в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. И двете страни демонстрираха кураж, водачество, отговорност и работеха неуморно за превъзмогване на разликите и старите проблеми, за реализиране на този исторически Договор, който бе подсилен от цяла Европа ", сподели още Могерини, представена от БГНЕС.
" Сега предстоят национални процедури за осъществяването му, които вървят и в двете страни и това би трябвало да бъде зачетено и почетено. Разбирам възприятията и историческото минало на този спор, включитено и безпокойствата. Спорът не съществуваше толкоз дълго време, само че колкото повече време минава, толкоз по-трудно става намирането на решение. Преговорният развой е мъчителен и резултатът е - компромис. Този компромис обаче е в интерес и на двете страни. Нашата позиция е доста ясна: Европейски Съюз изцяло поддържа Договора. Това е неповторима опция за помиряване на Западните Балкани, която може би и няма да се повтори. Надявам се всички страни да употребяват момента и да подсигуряват бъдещето на страната в Европейски Съюз - бъдеще, което цялата нация чака от години да бъде действителност ", акцентира Могерини.
" Помирението, районното съдействие и добросъседските връзки играят основна роля в нашия ангажимент за Западните Балкани. Това е и основен принцип за разширението. Решението на толкоз тежък спор е от голямо значение за района и опция за прогрес по пътя към Европейски Съюз. Ако този миг се употребява умно по пътя на нужните промени, тогава ние сме изправени пред забележителен прогрес. Страните-членки откриха пътя за старт на договарянията през юни следващата година, въз основата на ясни условия. Това е част от нашия повишен ангажимент в района, който е в полза на всички и за страните от района ", акцентира тя.
Според Могерини " постигнатият Договор може да докара до транформацията на целия район на Западните Балкани ".
" Добросъседските връзки ни оказват помощ да работим дружно, да се оправим с доста продизвикателства. Договорът дава и благоприятни условия, в това число и в региона като миграцията. Бежанската рецесия потвърди, че войни, които се водят надалеч от Брюксел или Скопие, може да имат последици рано или късно и в Европа. Западните Балкани са в сърцето на Европа, ние сме взаимно подвластни. Вярвам, че дружно можем да реализираме доста за просперитета, сигурността и стабилността на нашите нации ", сподели в умозаключение висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР