Договаряме с Румъния водни електроцентрали по река Дунав, каза Росен

...
Договаряме с Румъния водни електроцентрали по река Дунав, каза Росен
Коментари Харесай

Въглищните централи у нас ще работят до 2030 година

Договаряме с Румъния водни електроцентрали по река Дунав, сподели Росен Христов

" Водейки се от целите ни за зелен преход се фокусираме върху създаване на нови мощности на нисковъглеродна и зелена сила. Трябва да понижим зависимостта от природен газ и минем на зелен водород. Важни са връзките ни със прилежащите страни, тъй като ние сме главен експортьор на сила в района ", разгласи енергийният министър Росен Христов по време на енергийна конференция, предава.

" Нашите разбори демонстрират, че най-малко до 2030 година ще бъде преференциално въглищните централи да се развиват у нас и да вземат участие в енергийната система. След това последователно може да изведем бранша до 2038 година. Силно предлагаме потреблението на нуклеарна енергетика. Имаме площадки за градеж на най-малко 4 нови блока. Така че нашата рекомендация е да се строят ", изясни Христов.

По думите му би трябвало да наблегнем на фотоволтаици и водни електроцентрали. Водим диалози с Румъния за водни електроцентрали по река Дунав, разгласи той.

" Голяма спънка при ВЕИ у нас е неналичието на електропреносна мрежа. Предвиждаме изглаждането на 2000 км мрежа и съпътстваща инфраструктура, с цел да можем да позволим огромно усилване на бранша ", сподели министърът.

" В момента енергийният бранш на страната обезпечава сериозна част от брутния вътрешен артикул (БВП). За предходната година сме изнесли над 12 тераватчаса електрическа енергия с доходи от 3 милиарда евро ", добави Христов. Тези средства са били употребявани главно за компенсиране на високите цени на електрическата енергия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР