Доброто представяне на европредседателството, както и това, че общините продължават

...
Доброто представяне на европредседателството, както и това, че общините продължават
Коментари Харесай

Успехите на общините в България са свързани с членството ни в ЕС, каза председателят на НСОРБ

Доброто показване на европредседателството, както и това, че общините не престават да са най-големия, виновен и стимулиран бенефициент що се отнася до европроектите, бяха категорично посочени като съществени триумфи на Националното съдружие на общините (НСОРБ) от ръководителя на Управителния съвет на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов.
НСОРБ " впрегна " целия си потенциал както за провеждането на авторитетни интернационалните конгреси, по този начин и за обезпечаване на запас, с който всички ние реализирахме неповторими и незабравими за хората локални начинания, сподели Панов по отношение на европредседателството.
Друг триумф в работата на НСОРБ е резултатно партньорство сред локалната и централната власт. За образец Даниел Панов уточни стопанисването на язовирите и почналата категоризацията, както и опция да бъдат трансферирани на страната тези от тях, които общините не могат да поддържат.
Сред нерешените проблеми, по които ще се търси съдействието на страната предпочитано е положението и поддръжката на общинските пътища. Ние желаеме финансова поддръжка от страната, с цел да осигурим същата по качество общинска пътна инфраструктура, каквато е републиканската. Ако разполагаме със постоянен и резистентен доход, всеки общински съвет, всеки кмет ще бъде виновен да гради нови или напълно рехабилитирани пътни трасета, съобщи ръководителят на УС на Сдружението.
Даниел Панов приветства плана на Министерство на регионалното развитие за развиване на децентрализацията в България. Той разгласи началото на общинска полемика за развиването на локалното самоуправление в България през идващите 10 години. Целта е да бъде направен визионерски документ за обсега на пълномощията на локалната власт, по който в новия мандат локалните управляващи да търсят единодушие с централната власт.
Проблемите на българските общини са главен ангажимент на законодателната институция, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към участниците в XIII-та годишна среща на локалните управляващи. Тя сподели, че Народното събрание ще поддържа всяка добра концепция на общините, която бюджетът разрешава да се осъществя. Председателят на Народното събрание заяви, че се разисква механизъм за увеличение през идната година на финансовата дотация за дребните общини, които имат по-малък данъчен потенциал. Цвета Караянчева акцентира, че с взаимната си поддръжка Народното събрание и общините би трябвало да дадат явен сигнал към жителите, че главните цели на законодателната и локалната власт ще бъдат реализирани - да бъдат обезпечени сигурността, просперитетът и благополучието на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР