Добрич. За климатоустойчива практика се счита всяка една практика, която

...
Добрич. За климатоустойчива практика се счита всяка една практика, която
Коментари Харесай

Виолета Димитрова: За климатоустойчива практика се счита всяка една, която щади околната среда и се съобразява с климатичните промени в даден регион

Добрич. За климатоустойчива процедура се смята всяка една процедура, която щади околната среда и се преценява с климатичните промени в даден район. Това сподели Виолета Димитрова, координатор на план „ Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн “ (AGREEN), който се извършва от шест страни сътрудници, с водеща организация Сдружение „ Добруджанско земеделско и бизнес учебно заведение “ в Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Консорциумът, който извършва плана, с изключение на „ Добруджанско земеделско и бизнес учебно заведение “ в Добрич като водеща организация, е привлякъл университети и научно-изследователски центрове от още пет страни, които са в допустимия район за Черноморската стратегия. Има сътрудници от Гърция, Турция, Грузия, Армения и Румъния.

„ Като цяло някои от тях имат по-напреднал опит, други - не толкоз в проучванията. Но тази процедура на климатоустойчивото земеделие се постанова в международен мащаб. Тя не е нещо типично единствено за нашия район, в основата си е създадена отвън Европа. Част от практиките са привнесени от Америка. Известни са нови практики и от Африка, които се опитваме да тестваме на локална почва. В този смисъл практиката на климатоустойчивото земеделие визира в световен мащаб всички. Честно казано, чисто научни изследвания има доста малко по въпроса. Особено в тези шест страни, които участваме в плана. Когато правихме първичните проучвания на локална почва, всеки сътрудник в страната си, установихме, че даже науката няма общопризнат обединен термин, който да се ползва от университетските среди. Има различни наименования, а това, което ние избрахме като формулировка, която да прилагаме по време на плана, действително е термин, въведен от Световната организация по храните. Те са тези, които работят в тази тенденция. Да, на разнообразни равнища сме в другите страни и има практики. Някои от хората, даже тук, български фермери ползват климатоустойчиви практики без да са наясно, че попадат в тази формулировка “, съобщи Виолета Димитрова.

Някои назовават тези практики биологични, други - органични. За климатоустойчива процедура се смята всяка една процедура, която щади околната среда, която се преценява с климатичните промени в даден район. В процеса на работа това значи наблюдения, проучвания на огромни времеви интервали, години обратно и вземане предвид на производството с тях. Добавя се към всичко това и поддръжка на локалните общности. „ Това значи, че тази процедура има добавена стойност за фермера, потребителя, за всеки, който се занимава с този вид земеделие или е консуматор на неговия артикул. По време на нашето последно събитие ние представихме не една процедура, а цяла технология на развъждане на аграрни култури. Така наречената Ноу-Тил (от англ. No-Till) технология. Това е безоранна обработка на почвата, която е характерен образец за климатоустойчива процедура. В рамките на този вид технология се планува минимална, да не кажа никаква обработка на почвата, с цел да не се унищожава това, което е естествено вложено в нея като натурален запас, също и естествените жители. Оказва се, че последните проучвания демонстрират, че те също спомагат значително за продуктивността. От друга страна тази процедура щади околната среда, тъй като не унищожава, не замърсява водите, не се тори. Това е доста значим детайл. И на трето място продукцията от този вид земеделие нормално се пласира в околните райони. А самият фермер занижава разноските си, тъй като обработката е минимална. Да, занижава се и продукцията, само че като цяло, като единица продукция от единица повърхност можем да кажем, че се резервира съотношението по отношение на стандартното земеделие “, добави Виолета Димитрова. По думите й засяването на почвопокривни култури също е подобен тип процедура, както и отбягване на торове и замяната им примерно с тор от калифорнийски червеи или пръскането с билкови екстракти против инсектициди. Всички тези практики са към този момент познати на българина, даже в градинарството се тестват разнообразни техники, без даже дребните фермери да осъзнават какъв огромен резултат имат тези даже дребни старания за цялата общественост.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР